DEH

DEH

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

“Μετακομίζει” στο ΥΠΕΝ το κρίσιμο ΔΣ της ΔΕΗ για τους λιγνίτες - Στόχος να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα


 

Εναλλακτικές για τον τόπο διεξαγωγής του κρίσιμου ΔΣ της ΔΕΗ στις 23 Μαΐου εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της εταιρείας. Ως γνωστόν το διοικητικό συμβούλιο θα λάβει μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στη δημιουργία των νέων θυγατρικών, που είναι απαραίτητες για να προχωρήσει ο διαγωνισμός. Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση του προηγούμενου ΔΣ της ΔΕΗ στις 3 Μαΐου αναβλήθηκε λόγω κατάληψης των σωματείων των εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης. Τελικά το ΔΣ, που αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας απόσχισης πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 7 Μαΐου. 



Καθώς λοιπόν το χρονοδιάγραμμα είναι ήδη εξαιρετικά στενό, εξετάζονται μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις για τον τόπο διεξαγωγής του ΔΣ, με στόχο να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή του. Ως επικρατέστερη λύση προκρίνεται σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ να πραγματοποιηθεί σε χώρο του Υπουργείου Ενέργειας στην οδό Μεσογείων. 


Υπενθυμίζεται ότι η ατζέντα του ΔΣ της 23ης Μαΐου περιλαμβάνει τα εξής θέματα:
Έγκριση Σχεδίων Όρων Απόσχισης
Έγκριση Λογιστικών Καταστάσεων Απόσχισης
Έγκριση Αναφοράς Ελεγκτή
Έγκριση Έκθεσης ΔΣ
Σύγκληση ΓΣ για την 26 Ιουνίου για την έγκριση των ανωτέρω
Έγκριση Expression of Interest


Το πλάνο που έχει εγκριθεί προβλέπει επίσης την ενημέρωση των φορέων και την υποβολή στο ΓΕΜΗ της αίτησης για καταχώριση όρων απόσχισης και πρόσκλησης για τη ΓΣ, ενώ η δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνει στις 31 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι για την πώληση των λιγνιτών θα διενεργηθεί ανοικτός διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός με επισπεύδουσα τη ΔΕΗ, υπό την εποπτεία του Ελληνικού Δημοσίου.


Να σημειωθεί τέλος ότι όπως έχει ήδη ανακοινώσει η διοίκηση της ΔΕΗ, παράλληλα με τη διαδικασία αποεπένδυσης των λιγνιτών βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για την αναχρηματοδότηση των δανείων ύψους 1,3 δις ευρώ που λήγουν το 2019. Στο πλαίσιο των επαφών για το δανεισμό,  μία από τις εναλλακτικές που εξετάζεται είναι και η νέα εταιρική ομολογιακή έκδοση.  Για να προχωρήσει μια νέα έκδοση, ωστόσο, έχει προταθεί  στη ΔΕΗ να θωρακίσει περαιτέρω το λογιστικό της έλεγχο. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται να προστεθεί στο δυναμικό των ορκωτών ελεγκτών της ΔΕΚΟ ένας από τους τέσσερις μεγάλους ελεγκτικούς οίκους (πιθανόν η εταιρεία που μέχρι το 2014 εκτελούσε χρέη ορκωτού για τη ΔΕΚΟ). Οι όποιες αποφάσεις για το θέμα του ορκωτού θα επικυρωθούν στην τακτική ΓΣ στις 7 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: