DEH

DEH

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Νέο status στην αγορά ενέργειας εξαιτίας των ρύπων - Οι bullish εκτιμήσεις φέρνουν σε θέση ισχύος ΑΠΕ και φυσικό αέριο


Νέα δεδομένα δημιουργούν για την αγορά ενέργειας οι αλλαγές που συντελούνται στο χρηματιστήριο των ρύπων, εξαιτίας της εκτίναξης της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής. Σε σχέση με πέρυσι που οι τιμές κυμάνθηκαν στα τα 5,6 ευρώ/τόνος (μέσος όρος τιμής για το 2017), τις προηγούμενες ημέρες στο χρηματιστήριο της Λειψίας οι τιμές έφτασαν έως και τα 14 ευρώ/τόνος.
Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις αναλυτών και ειδικών της αγοράς ρύπων όπως το Bloomberg New Energy Finance, είναι πολύ πιθανό μέσα στην επόμενη πενταετία έως το 2023 να δούμε στην αγορά τιμές έως και τα 32 ευρώ ο τόνος.
Η τελευταία φορά που η ευρωπαϊκή αγορά ρύπων, εμφάνισε ανοδικές τάσεις ήταν τη διετία 2006 – 2008 όταν οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής έφτασαν παροδικά έως και τα 29 δολάρια ο τόνος. Στη συνέχεια ωστόσο (υπό την πίεση της χρηματοοικονομικής κρίσης αλλά και της ελλιπούς θεσμικής θωράκισης της αγοράς) οι τιμές κατέρρευσαν χάνοντας το 87% της αξίας τους, πέφτοντας έως και στα 4 ευρώ ο τόνος.
Αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια μέχρι και το 2017 η αγορά των ρύπων να είναι υποτονική και τα επίπεδα τιμών των δικαιωμάτων να υπονομεύουν τους στόχους για αποανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς.
Η κατάσταση αυτή ωστόσο, φαίνεται ότι από τις αρχές του έτους έχει αλλάξει. Συγκεκριμένα αγορά ρύπων δίνει για πρώτη φορά μετά από χρόνια, σημάδια ζωής, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες ότι μπορεί να αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων για μείωση των εκπομπών στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Η κινητικότητα αυτή, έχει οδηγήσει αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι οι στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ για αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων στα επίπεδα των 22,5 ευρώ ο τόνος μέχρι το 2025 και 33,5 ευρώ ο τόνος μέχρι το 2030 θα επιτευχθούν νωρίτερα.
Κερδισμένοι και χαμένοι
Εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για εκτίναξη των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων μεγάλος κερδισμένος της αγοράς είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ενδεικτικά να θυμίσουμε την πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου και της WWF σύμφωνα με την οποία με δικαιώματα εκπομπής ρύπων στα 25 ευρώ/τόνος οι λιγνίτες καθίστανται ακριβότεροι από τα αιολικά . Αντίστοιχα στα επίπεδα των 20 -22,5 ευρώ/τόνος  οι περισσότερες λιγνιτικές είναι ακριβότερες από τις μονάδες αερίου.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο πλαίσιο του διαλόγου που ξεκίνησε το ΥΠΕΝ για το νέο ενεργειακό μείγμα της χώρας, ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να θέσει  υψηλούς στόχους για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα σε σχέση με την Ευρώπη (27 έως 30% μέχρι το 2030). Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ πρότεινε να επιλεγεί το φυσικό αέριο ως το καύσιμο γέφυρα για τη μετάβαση σε ακόμη υψηλότερο μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή. Σε ό,τι αφορά το μερίδιο του λιγνίτη αυτή θα βαίνει μειούμενη ( ήδη από 7,3 Mtoe το 2010, το 2016 η συμμετοχή του λιγνίτη έπεσε στα 3,9Mtoe).
energypress.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: