DEH

DEH

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

«Ασύμμετρη» εμπορική πολιτική στη λιανική ρεύματος προσάπτουν στα ΕΛΤΑ οι ανεξάρτητοι προμηθευτές

Αντικείμενο ανησυχίας, αλλά και προβληματισμού για τη συνέχεια, έχει γίνει το τελευταίο διάστημα στους κόλπους των ανεξάρτητων προμηθευτών ρεύματος, η τακτική που φέρεται να ακολουθούν τα ΕΛΤΑ στο χώρο.
Σε μια αγορά με πολύ στενά περιθώρια κέρδους και μεγάλες απαιτήσεις σε κεφάλαιο κίνησης, όπου η ΔΕΗ λόγω της δεσπόζουσας θέσης της ελέγχει εν πολλοίς τον ανταγωνισμό και τα μερίδια αγοράς των εναλλακτικών παρόχων ενισχύονται με το σταγονόμετρο, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες μία εντυπωσιακή – σε βαθμό που να δημιουργεί ερωτηματικά – πορεία διείσδυσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τελευταίο Μηνιαίο Δελτίο Φεβρουαρίου του ΛΑΓΗΕ, ενώ ιδιώτες προμηθευτές με χρόνια δραστηριοποίησης στην αγορά ηλεκτρισμού όπως η Watt & Volt κατέχουν μόλις 1,4% και εταιρείες που διαθέτουν και παραγωγικές μονάδες ηλεκτρισμού κινούνται μεταξύ 3,4% (Ήρων), 3,45% (Protergia) και 3,47% (Elpedison), τα ΕΛΤΑ σε μόλις 3 μήνες (Δεκέμβριος 2017-Φεβρουάριος 2018) αύξησαν το μερίδιό τους από 0,3% σε 0,6%, δηλαδή κατά 100%!  
Στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν προσεχτικά την εμπορική πολιτική των ΕΛΤΑ, αποδίδουν τη ξαφνική αυτή αύξηση, στην προσέλκυση μεγάλων πελατών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αλυσίδες λιανικής και βιομηχανίες, μέσω προσφορών που κινούνται ακόμα και κάτω του κόστους. Κάνουν λόγο δηλαδή για επιδότηση πελατών από τα ΕΛΤΑ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ενώ κάθε εταιρεία προφανώς ζυγίζει το βαθμό που θα μειώσει το περιθώριο κέρδους προκειμένου να αυξήσει τους τζίρους και τα μερίδιά της, τα ΕΛΤΑ εμφανίζονται να πωλούν «τσάμπα» ρεύμα στους μεγάλους επαγγελματίες πελάτες, το οποίο μάλιστα ως ΔΕΚΟ επιδοτούν με το δημόσιο χρήμα που διαχειρίζονται λόγω της δεσπόζουσας θέσης τους στο ταχυδρομικό έργο.
Ποσότητες NOME
Αρνητικά σχολιάζεται επίσης από την αγορά η συμπεριφορά των ΕΛΤΑ στις δημοπρασίες ρεύματος τύπου NOME. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, τα ΕΛΤΑ εμφανίζονται να «χτυπούν» σε υψηλές τιμές ποσότητες ρεύματος δυσανάλογες του φορτίου των πελατών που καλούνται να εξυπηρετήσουν. Ενδεικτικά, στη δημοπρασία του Φεβρουαρίου, τα ΕΛΤΑ εκτιμάται πως εξασφάλισαν 40 MWh/h για μερίδιο πελατών 0,6% της αγοράς, όταν εταιρείες με μερίδιο υπερδιπλάσιο διεκδίκησαν μικρότερες ποσότητες.
Ανταγωνιστική προς τη ΔΕΗ;                                                                     .
Ένα άλλο βασικό ερώτημα που τίθεται είναι αν με την είσοδο τους στην αγορά προμήθειας τα ΕΛΤΑ εκπροσώπησαν τους δικούς του μετρητές ή αν η ΔΕΗ «χρηματοδότησε εμμέσως» τη νέα ανταγωνιστική προς αυτή δραστηριότητα των ΕΛΤΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως το Μάρτιο του 2017 – ένα μήνα δηλαδή πριν την είσοδο των ΕΛΤΑ στην αγορά ρεύματος – αποκαλύφθηκε πως τα ΕΛΤΑ καθυστερούν σημαντικά να αποδώσουν τις εισπράξεις από τις πληρωμές λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΗ στα καταστήματα τους με το συνολικό ποσό που δεν είχε αποδοθεί να φθάνει τα 19,5 εκατ. Ευρώ! Ως εκ τούτου δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται αν είναι πραγματικά ανταγωνιστική προς τη ΔΕΗ δραστηριότητα αυτή των ΕΛΤΑ ή αν επιχειρείται η αναγκαστική μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ να μετατραπεί τεχνηέντως σε μεταφορά του πελατολογίου σε μία άλλη ΔΕΚΟ, με τα ΕΛΤΑ «σε ρόλο Δούρειου Ίππου» όπως λέγεται χαρακτηριστικά.
Κρατάνε λογαριασμό;
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ανησυχητική αν λάβει κανείς υπόψη του ότι τα ΕΛΤΑ βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση όσον αφορά τη βασική τους δραστηριότητα, το ταχυδρομικό έργο.
Γνώστες της αγοράς επιμένουν ότι από τη δραστηριότητα στα ρεύμα, μόνο πρόσθετες ζημιές θα γράψουν τα ΕΛΤΑ αν συνεχίσουν την ίδια τιμολογιακή πολιτική.  Βέβαια για τη διαπίστωση των πραγματικών αποτελεσμάτων παίζει σημαντικό ρόλο το πώς τα ΕΛΤΑ υπολογίζουν το κόστος πωλήσεων. Έχουν, ως οφείλουν, τηρήσει διακριτούς και ακριβείς λογαριασμούς που αφορούν στη νέα δραστηριότητα, υπολογίζοντας στα κόστη τους υποδομές πωλήσεων , εργαζόμενους κλπ, ή τα βάζουν όλα στο ίδιο καλάθι;
Το σίγουρο είναι ότι μια εταιρεία με ταμειακά προβλήματα δεν μπορεί να διασφαλίσει από μόνη της το κεφάλαιο κίνησης και τη ρευστότητα που απαιτεί η δραστηριοποίηση στην αγορά λιανικής του ηλεκτρισμού.
/energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: