DEH

DEH

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Ανάβουν φωτιές στην κυβέρνηση οι λιγνίτες

Ανάβουν φωτιές στην κυβέρνηση οι λιγνίτεςΣυνδικαλιστές της ΔΕΗ θα βρει απέναντί της η κυβέρνηση - Προβληματισμένοι και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις εργασίας και τους τοπικούς πόρους.
Σε φορτισμένο κλίμα - εξαιτίας ενός διογκούμενου μετώπου διαμαρτυρίας που υψώνουν η τοπική κοινωνία σε Αρκαδία και Φλώρινα και οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ -, αλλά και εν μέσω καταγγελιών για την πώληση του 40% του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ, αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση της επιχείρησης.
 
Ο... τεμαχισμός της ΔΕΗ μετατρέπεται για άλλη μία φορά σε εύφλεκτη πολιτική ύλη. Ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Σέλτσας, μιλώντας στο «Βήμα», δεν κρύβει ότι η απόφασή του για το αν θα ψηφίσει ή όχι τις νέες ρυθμίσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολη και θα κριθεί από τις αλλαγές που θα επέλθουν μετά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής αλλά και τη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία της περιοχής του.
 
Ο μεγαλύτερος προβληματισμός του αφορά τη διασφάλιση των εργαζομένων αλλά και τον τοπικό πόρο για τις λιγνιτικές περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται πάγωμα απολύσεων για έξι χρόνια στις μονάδες που πρόκειται να πουληθούν (Μεγαλόπολη ΙΙΙ και IV και Μελίτη Ι). Στις νέες εταιρείες θα μεταφερθεί το απαραίτητο προσωπικό ώστε να λειτουργούν κανονικά τα εργοστάσια και τα ορυχεία. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν σε άλλες θυγατρικές του ομίλου της ΔΕΗ ή θα μπορούν να ωφεληθούν από πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.
 
«Και μετά τα έξι χρόνια τι θα γίνει; Ποιους θα κρατήσουν; Θα είναι εργασιακός μεσαίωνας μετά σε Φλώρινα και Αρκαδία. Η διασφάλιση των εργαζομένων αποτελεί μείζον ζήτημα. Πιστεύω ότι μετά τη συζήτηση στις επιτροπές πρέπει το συγκεκριμένο σημείο να βελτιωθεί»αναφέρει ο κ. Σέλτσας.
 
Οσο για τον έτερο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σε λιγνιτική περιοχή, τον βουλευτή Αρκαδίας κ. Γιώργο Παπαηλιού, για την ώρα τηρεί σιγήν ιχθύος και αναμένει τη συζήτηση στη Βουλή για να πάρει επισήμως θέση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Σέλτσα, καθώς έχουν την ίδια αγωνία σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν. Αλλωστε, η περιοχή της Μεγαλόπολης είναι εκείνη που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς οι εργαζόμενοι στις δύο μονάδες της περιοχής που έχουν μπει στο «καλάθι» που θα πουληθεί φτάνουν τους 1.500. Στη μονάδα Μελίτη Ι απασχολούνται περίπου 150 εργαζόμενοι.
 
Οσον αφορά τον πόρο που εισπράττουν οι τοπικές κοινωνίες στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου, ο οποίος όπως διαφαίνεται θα είναι κατά περίπου 25%  μειωμένος, ο κ. Σέλτσας εκτιμά ότι και αυτό το σημείο του νομοσχεδίου πρέπει να βελτιωθεί. «Η λειτουργία του σταθμού επιδεινώνει το περιβάλλον της περιοχής και γι' αυτό πρέπει να υπάρχει μια εύλογη αποζημίωση για την τοπική κοινωνία» σημειώνει.

 
Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, «το νομοσχέδιο δεν το έχουμε δει, η ενημέρωση είναι ακόμη άτυπη». Οσον αφορά την αποεπένδυση της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι απόρροια απόφασης του Ευρωδικαστηρίου και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ που να συμφωνεί με την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού».

Κινητοποιήσεις από τη ΓΕΝΟΠ

 
Παρότι η απόφαση για την πώληση των μονάδων είναι ειλημμένη, οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ελπίζουν σε επί μέρους βελτιώσεις του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τα όσα έχει διαμηνύσει το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Γιώργος Αδαμίδης, δεν σκοπεύουν να αφήσουν την κυβέρνηση σε... χλωρό κλαρί.
 
Σε πρώτη φάση (με την είσοδο του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση), η ΓΕΝΟΠ προγραμματίζει να προχωρήσει σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Οσον αφορά τον κίνδυνο να μείνουν μονάδες εκτός συστήματος, στέλεχος της ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι «αν η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις είναι μεγάλη και δεν υπάρχει προσωπικό σε κάποιες μονάδες, τότε μπορεί να βγουν εκτός», επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για μπλακάουτ.
 
Σε κάθε περίπτωση, στέλεχος της ΔΕΗ εκτιμά ότι οι κινητοποιήσεις θα είναι υποτονικές, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων στην επιχείρηση έχει ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ή είναι κοντά στη σύνταξη. «Οπότε τα κίνητρα για εθελουσία έξοδο που θα δώσει η ΔΕΗ βολεύει πολλούς εργαζομένους. Ετσι, οι αντιδράσεις δεν αναμένεται να είναι μεγάλες»σημειώνει η ίδια πηγή.
 
Την τελευταία φορά που οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ είχαν ξεσηκωθεί ήταν το καλοκαίρι του 2014 με αφορμή τις ρυθμίσεις για τη «μικρή ΔΕΗ». Μάλιστα, η τότε κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στην επιχείρηση.
 
Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, το κύμα αντίδρασης στις κυβερνητικές επιλογές είναι διογκούμενο, καθώς, όπως υπογραμμίζει, «οι κινητοποιήσεις μας θα είναι ανάλογες με εκείνες του 2014». Υπάρχουν ήδη ομόφωνες αποφάσεις της ΓΕΝΟΠ και των εργαζομένων στις δύο προς πώληση μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη για διαρκείς κινητοποιήσεις ακόμα και μετά την πώληση στους ιδιώτες.
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκηςερωτηθείς την περασμένη Τετάρτη από δημοσιογράφους σε ραδιοφωνική εκπομπή για τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ απάντησε: «Προφανώς η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αντιτίθεται και έχει διαφορετικές απόψεις στο συγκεκριμένο θέμα. Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο. Εύχομαι κι ελπίζω ότι ο τρόπος που ρυθμίζονται τα εργασιακά θέματα θα ικανοποιεί τουλάχιστον αυτό το σκέλος από την πλευρά των εργαζομένων».
 
Σχετικά με τον νόμο για την αποεπένδυση ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και θα ψηφιστεί εντός του Απριλίου.

http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: