DEH

DEH

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Οι 8 άξονες του στρατηγικού πλάνου για τη ΔΕΗ


Οι 8 άξονες του στρατηγικού πλάνου για τη ΔΕΗ 
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στο στρατηγικό πλάνο του υπερταμείου που ανακοινώθηκε χθες αφορά στη ΔΕΗ και στις προτεραιότητες που θα πρέπει να δοθούν στο επόμενο διάστημα από τη διοίκηση της εταιρείας. 
Το business plan που εισηγείται το υπερταμείο στη ΔΕΗ
περιλαμβάνει ειδικότερα
1. Επένδυση 700MW στις ΑΠΕ
2. Είσοδο στην αγορά του φυσικού αερίου και ανάπτυξη
συνδυαστικών προϊόντων ρεύματος φυσικού αερίου
3. Σχεδιασμό για το νέο μοντέλο της ανοιχτής αγοράς (target model)
4. Στρατηγική για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τιτλοποίηση απαιτήσεων και επιτάχυνση των ενεργειών είσπραξης
5. Οργανωτικό μετασχηματισμό και αξιολόγηση προσωπικού
6. Στρατηγικές συμμαχίες με ξένους και εγχώριους παίκτες
7. Πώληση λιγνιτικών μονάδων και πώληση πελατολογίου
8. Περιβαλλοντικές επενδύσεις και αναβαθμίσεις μονάδων στο συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου

Ληξιπρόθεσμα ρευματοκλοπές
Εδώ να σημειωθεί ότι στο πλάνο του υπερταμείου περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των ανεξόφλητων οφειλών αλλά και των ρευματοκλοπών τα τελευταία χρόνια, από το 2011 έως το 2016. 
Συγκεκριμένα για τις ρευματοκλοπές καταγράφεται υπερδιπλασιασμός από τα 359 εκατ. ευρώ το 2011 στα 970 εκατ. ευρώ το 2016. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε το 2014 όταν από τα 600 εκατ. ευρώ οι ρευματοκλοπές έφτασαν τα 826 εκατ. ευρώ. 
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, το 2016 έφτασαν τα 2,766 δισ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται το 2015 (867 εκατ. ευρώ). Να σημειωθεί ότι το 2011 οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ήταν 634 εκατ. ευρώ. 
Στο συγκεκριμένο κομμάτι το υπερταμείο προβλέπει εντατικοποίηση των ενεργειών είσπραξης, τιτλοποίηση απαιτήσεων και πιο ενεργή διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προδιαθέτοντας για ενεργοποίηση της ΔΕΗ στο κομμάτι αυτό, όπως άλλωστε προβλέπεται να γίνει μετά και την πρόσληψη του συμβούλου (Qualco). 
Αλλαγές σε οργάνωση - αξιολόγηση
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η πρόβλεψη για αξιολόγηση του προσωπικού και οργανωτικό μετασχηματισμό. Εδώ να θυμίσουμε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ πρόσφατα είχε κάνει λόγο για πρώτη φορά για πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.
Τέλος και στο πρόγραμμα του υπερταμείου περιλαμβάνεται εκτός από την πώληση μονάδων και η πώληση πελατολογίου, μέτρο που επιμένει να διατηρεί στο προσκήνιο η ΔΕΗ ως εναλλακτική για το άνοιγμα της αγοράς απέναντι στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

 www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: