DEH

DEH

Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Νέο "κρυφό" πλεόνασμα 40 εκατ. ευρώ στον ΕΛΑΠΕ από τις δημοπρασίες ρύπων - Αναμένεται η απόφαση του ΥΠΕΝ

Η δημοσιοποίηση του δελτίου του ΛΑΓΗΕ για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ αποκάλυψε ότι μέχρι το τέλος του 2018 αναμένεται να υπάρξει πλεόνασμα ύψους 256,35 εκ. ευρώ.  Η πρόβλεψη αυτή ωστόσο είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί στην πράξη συντηρητική, καθώς με βάση τις παραδοχές που έχει κάνει ο λειτουργός της αγοράς, υπάρχει ένα επιπλέον ποσό ύψους 40 εκ. ευρώ που μπορεί να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις εισροές και συνακόλουθα το πλεόνασμα του ειδικού λογαριασμού.
Πως μπορεί να προκύψει επιπλέον έσοδο για τον ΕΛΑΠΕ; Από τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων.
Ως γνωστόν, στα έσοδα του ΕΛΑΠΕ περιλαμβάνονται τα ποσά που εισπράττονται από την δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων που έχουν παραχωρηθεί στη χώρα μας.
Ωστόσο  ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι στον ΕΛΑΠΕ δεν κατευθύνεται το σύνολο των εισπράξεων από τις δημοπρασίες. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι στον ειδικό λογαριασμό πηγαίνει τουλάχιστον το 60% των εσόδων από τη δημοπράτηση των ελληνικών δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.
Το ακριβές ποσοστό εξειδικεύεται με υπουργική απόφαση.
Αυτό συνέβη πέρυσι τον  Ιούνιο όταν με απόφαση του Γ. Σταθάκη ορίστηκε ότι το 72% των εσόδων από τις δημοπρασίες των ρύπων θα κατευθυνθεί στον ΕΛΑΠΕ.
Φέτος η υπουργική απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί, με αποτέλεσμα ο ΛΑΓΗΕ στον υπολογισμό που έκανε, να λάβει υπόψη του την πιο συντηρητική εκδοχή του νόμου, δηλαδή τη διάθεση του 60% των εσόδων των δημοπρασιών.
Με βάση λοιπόν το δυσμενέστερο αυτό σενάριο ο ΛΑΓΗΕ, υπολόγισε για το 2018 ότι θα εισρεύσουν στον ΕΛΑΠΕ 197,9 εκ. ευρώ και για το 2019 201,82 εκ. ευρώ.
Εφόσον, όμως, εκδοθεί η υπουργική απόφαση και καθορίσει το ίδιο ποσοστό που ίσχυε πέρυσι (72% και όχι 60% που υπολόγισε ο ΛΑΓΗΕ), τότε το έσοδο από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων θα φτάσει τα 237 εκ. ευρώ το 2018 και τα 242 εκ. ευρώ το 2019.
Δηλαδή μόνο από την υπουργική απόφαση για τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων μπορεί να προκύψει ενισχυμένο πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ στα 296 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να διαφοροποιηθεί ακόμη περισσότερο εάν κάποια από τις παραδοχές του ΛΑΓΗΕ για τα άλλα βασικά μεγέθη της αγοράς, αποδειχθεί συντηρητική.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΛΑΓΗΕ στο δελτίο που εκδόθηκε, για τον υπολογισμό των εισροών του ΕΛΑΠΕ, έχει λάβει ως βασικές παραδοχές τα εξής μεγέθη:
Μέση τιμή ΟΤΣ για το έτος 2018 50 ευρώ/MWh (από 52 ευρώ/MWh)
Νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών 40MW (από 100MW)
Τιμές δικαιωμάτων εκπομπής CO2 στα 10 ευρώ ο τόνος (από 7 ευρώ ο τόνος)
Μέση τιμή της ετήσιας λιγντικής παραγωγής 16TWh (για την είσπραξη του τέλους λιγνίτη)
Ετήσια Χρέωση Εκπροσώπων Φορτίου 375 εκ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: