DEH

DEH

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Στην έκδοση ομολογιακού δανείου 17,5 εκατ. ευρώ προχωράει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες


Στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 17,5 εκατ. ευρώ αναμένεται να προχωρήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μετά και την έγκριση της σχετικής εισήγησης από τη μητρική ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η έκδοση θα αφορά κοινό εμπραγμάτως εξασφαλισμένο ομολογιακό δάνειο ύψους μέχρι του προαναφερθέντος ποσού, διαιρούμενου σε
17.500.000, κατ’ ανώτατο όριο, έγχαρτες ανώνυμες ομολογίες στον κομιστή, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ εκάστης.
Το προς έκδοση από τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. ομολογιακό δάνειο θα καλυφθεί από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και τη θυγατρική της, NBG Malta Ltd, με τη μητρική ΔΕΗ να έχει εγκρίνει την παραχώρηση των σχετικών  εξασφαλίσεων για τη σύναψη των εξασφαλιστικών συμβάσεων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ θα αποφασίσει το ειδικότερο περιεχόμενο των όρων του Ομολογιακού Δανείου, καθώς και το ειδικότερο περιεχόμενο των εξασφαλιστικών συμβάσεων.
Η τελική απόφαση για την έκδοση του ομολογιακού δανείου θα ληφθεί από την επικείμενη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι να αντλήσει από την ομολογιακή έκδοση τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ιδία συμμετοχή της στα επενδυτικά σχέδια που θα υλοποιηθούν στα πλαίσια της σύμβασης χρηματοδότησης για το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία υπεγράφη στα τέλη του 2017.
Τα φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια της ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Με τα κεφάλαια αυτά, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες  θα χρηματοδοτήσει συνολικά 18 έργα ΑΠΕ. Πιο αναλυτικά, πρόκειται για επενδύσεις σε μικρά αιολικά πάρκα σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ άλλων στα νησιά Κεφαλονιά, Χίο, Λέσβο, Κρήτη, Μύκονο, Σάμο, Εύβοια, Λήμνο, Κάρπαθο, Ικαρία, Τήνο και Ψαρά και στην ηπειρωτική Ελλάδα στην Καρδίτσα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, την αποκατάσταση (repowering) υφιστάμενων αιολικών πάρκων, μερικά από τα οποία λειτουργούν εδώ και περισσότερο από 25 χρόνια, καθώς και την κατασκευή μικρών αιολικών πάρκων σε νέες περιοχές. Επιπλέον θα στηρίξει την αποκατάσταση δυο παλαιών μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών – ενός σταθμού στην Άρτα (έργο Λούρου) και ενός στο Βέρμιο, στη Βόρεια Ελλάδα – καθώς και την κατασκευή δυο νέων μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών – ενός στο Σμόκοβο και ενός στο Μακροχώρι, στην Κεντρική Ελλάδα.
Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, η παραγωγή ΑΠΕ στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 90MW. Η μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των επιμέρους έργων, το συνολικό κόστος των οποίων προϋπολογίζεται στα 114 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη διετία.
Εξάλλου, η "στροφή στις ΑΠΕ", με βασικό όχημα τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αποτελεί βασικό άξονα του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ για τη μετάβασή της στη νέα εποχή, όπως χαρακτηριστικά έχει πολλάκις δηλώσει ο πρόεδρος της ΔΕΗ, αλλά και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Μ. Παναγιωτάκης.
Σε αυτά τα πλαίσια, και με αιχμή του δόρατος τους επικείμενους νέους διαγωνισμούς ΑΠΕ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σχεδιάζει να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού πλάνου για την ανάπτυξη νέας συνολικής ισχύος 700MW έργων ΑΠΕ, κυρίως αιολιών και φωτοβολταϊκών.
Άλλωστε, τόσο το ευρύτερο πενδυτικό πλάνο κατασκευής 700 MW ΑΠΕ τα επόμενα έτη, όσο και η χρηματοδότηση 85 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για αποκατάσταση και κατασκευή 18 έργων ΑΠΕ (αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά) 90 MW, καταγράφονται στους στρατηγικούς στόχους για τη ΔΕΗ που περιλαμβάνονται στο Στρατηγικό Σχέδιο του "Υπερταμείου" (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.) για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν περιέλθει στην κατοχή του, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: