DEH

DEH

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

«Κόκκινη κάρτα» από τη DGcomp στην ελληνική πρόταση για τα προσωρινά ΑΔΙ – Ζητά αλλαγές και διευκρινήσεις για να την εγκρίνει

«Κόκκινη κάρτα» από τη DGcomp στην ελληνική πρόταση για τα προσωρινά ΑΔΙ – Ζητά αλλαγές και διευκρινήσεις για να την εγκρίνει
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού διερωτάται στην επιστολή της γιατί είναι απαραίτητος ένας μηχανισμός που αποζημιώνει ειδικά την ευελιξία
Ελλιπή χαρακτηρίζει η DGcomp το σχέδιο για τον μεταβατικό μηχανισμό ισχύος βάσει του οποίου αποζημιώνονται οι μονάδες παραγωγής για την ισχύ που παρέχουν στο σύστημα.
Η ελληνική πλευρά καλείται να παρέχει πρόσθετες πληροφορίες για μια σειρά ζητήματα που θέτει η DGcomp προκειμένου να εγκρίνει το μέτρο, ενώ ένα από τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει είναι γιατί είναι απαραίτητος ο μεταβατικός μηχανισμός μέχρι το 2019 αφού από τον Αύγουστο του 2018 θα λειτουργήσει η αγορά εξισορρόπησης.
Πρόσθετο ερώτημα που διατυπώνεται από την Επιτροπή είναι γιατί είναι απαραίτητος ένας μηχανισμός που αποζημιώνει ειδικά την ευελιξία.
Επισημαίνει επίσης ότι η Ελλάδα για ένα χρόνο και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2017 που έληξε ο προηγούμενος μεταβατικός μηχανισμός, δεν εφάρμοσε κάποιο μηχανισμό για να καταλήξει στο ερώτημα ποια είναι τα ζητήματα ευελιξίας που επιλύθηκαν την προηγούμενη χρονιά και δεν κατέστη αναγκαίος ο μηχανισμός.
Η Επιτροπή ζητάει επίσης από την ελληνική πλευρά να διευκρινίσει εάν ο σταθμός  φυσικού αερίου Μεγαλόπολη 5 και ο νέος υδροηλεκτρικός σταθμός Ιλαρίων θα είναι επιλέξιμοι για αμοιβή βάσει του προτεινόμενου μηχανισμού.
Ο μεταβατικός μηχανισμός προβλέπει την δημοπράτηση κάθε χρόνο για όλη τη διάρκεια του προγράμματος 4.500 MW.
Oι επιλέξιμες μονάδες θα υποβάλουν προσφορά για τη διαθεσιμότητά τους κατά την διάρκεια του έτους.
Η ελληνική πλευρά καλείται, τέλος, να εξηγήσει τον τρόπο που λαμβάνονται υπόψη οι εισαγωγές κατά την εκτίμηση των αναγκών ευελιξίας του ελληνικού συστήματος, καθώς και να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πορεία της  διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: