DEH

DEH

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Με... άρωμα Ελλάδας οι γαλλικές αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα.

 Δημήτρης Κοιλάκος

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει ανοικτά μέτωπα με τις αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα, αλλά και η Γαλλία, όσο κι αν τα μεγέθη, αλλά και οι όροι, είναι τελείως διαφορετικοί.
Η κυβέρνηση Μακρόν πρόκειται να οριστικοποιήσει μέχρι το
τέλος της εβδομάδας τη νομοθεσία που θα επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Μάλιστα, θέτει μεγαλεπήβολους στόχους, προσβλέποντας σε έσοδα 10 δισ. ευρώ.
Σημαντική είδηση που ασφαλώς τραβάει την προσοχή όσων παρακολουθούν τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Αυτό που μας κάνει, όμως, να ασχοληθούμε λίγο πιο επισταμένα με το θέμα, είναι ότι οι γαλλικές αποκρατικοποιήσεις έχουν, από διάφορες απόψεις, άμεσο ενδιαφέρον και για τα καθ’ ημάς.
Η Engie στο «σφυρί»
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στο «σφυρί» θα βγει και το κρατικό μερίδιο στην Engie. 
Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το θέμα αποκτά και ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, μιας και η Engie έχει ισχυρή παρουσία στη χώρα μας.
Από το 2009, η Engie, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, έχει εισέλθει στη μετοχική σύνθεση του Ομίλου ΗΡΩΝ.
Επίσης, σημαντική παρουσία στη χώρα μας έχει και η Engie Hellas, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των ενεργειακών υπηρεσιών, της τεχνικής συντήρησης και του facility management, παρέχοντας υπηρεσίες με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας κτιρίων, βιομηχανιών και παγίων, διαθέτοντας πάνω από 90 σημεία παροχής υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα από τον ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο τομέα.
Το γαλλικό Δημόσιο κατέχει το 24,1% της Engie αποτελώντας τον βασικό μέτοχο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, η αξία της εταιρεία ανέρχεται σε πάνω από 36 δισ. ευρώ.
Τα νερά και πάλι στο τραπέζι
Πολύ κουβέντα έχει γίνει και στη χώρα μας για τις πιέσεις από διάφορες μεριές προκειμένου να βγουν προς πώληση και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ. Μέχρι στιγμής, τέτοιο σενάριο δε φαίνεται στον ορίζοντα, καθώς η συμφωνημένη με τους δανειστές αποεπένδυση αφορά μέρος του λιγνιτικού δυναμικού της εταιρείας.
Παρόλα αυτά, συχνά γινόμαστε αποδέκτες πληροφοριών και διαρροών ότι το θέμα των νερών δεν έχει βγει από το μυαλό των στελεχών της Κομισιόν.
Φαίνεται ότι το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Γαλλίας, καθώς η Κομισιόν φέρεται να πιέζει προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση υδροηλεκτρικού δυναμικού, με ζητούμενο την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά.
Μέχρι σήμερα, η EDF ελέγχει περίπου το 80% των υδροηλεκτρικών στη Γαλλία, ενώ ένα 15% περίπου ανήκει στην Engie.
Στις αρχές του Φεβρουαρίου, η CGT, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της Γαλλίας, κατήγγειλε ότι η γαλλική κυβέρνηση είχε υποβάλει εν κρυπτώ στις Βρυξέλλες προτάσεις για την ιδιωτικοποίηση υδροηλεκτρικών, χωρίς προηγουμένως να έχει συζητήσει το θέμα με τους εργαζόμενους.
Η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε τότε να σχολιάσει τις καταγγελίες της CGT, γεγονός που επέτεινε τις ανησυχίες των εργαζομένων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια σχέδια βλέπουν το φως τις δημοσιότητας, με τη CGT να απαντά στο παρελθόν με απεργιακές κινητοποιήσεις.
Βεβαίως, η γραμμή της CGT δεν απέτρεψε διόλου ούτε το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στη Γαλλία, ούτε και την εκχώρηση μεριδίων των EDF και Engie σε ιδιώτες. Κάπως έτσι, φτάνουμε σήμερα το ίδιο θέμα να έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.
Και σε αυτό το επίπεδο, λοιπόν, μάλλον πρόδηλες είναι οι ομοιότητες με την Ελλάδα…
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: