DEH

DEH

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Ανανέωση – αναδιάρθρωση προσωπικού και προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ προωθεί η ΔΕΗ

Ανανέωση – αναδιάρθρωση προσωπικού και προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ προωθεί η ΔΕΗ
Η διοίκηση της επιχείρησης εκτιμά πως το προσωπικό χρειάζεται ανανέωση καθώς ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 50 έτη, ενώ προανήγγειλε την εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου    
Ριζική αναδιάρθρωση του προσωπικού της ΔΕΗ παράλληλα με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους υπεράριθμους, ενεργοποιούν η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας, αλλά και η υπαγωγή της επιχείρησης στο Υπερταμείο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας).
Παράλληλα η ΔΕΗ θα επιδιώξει να απαλλαγεί από το βραχνά των καθυστερήσεων στις προσλήψεις που σήμερα φθάνουν και τα δυο χρόνια, επιδιώκοντας να εφαρμόσει το μοντέλο που ακολουθείται από την Εθνική Τράπεζα, δηλαδή την ανάθεση της επιλογής του προσωπικού και των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ έναντι πληρωμής, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα συντομεύσει τον χρόνο πρόσληψης στους 3-4 μήνες.
Οι μνημονιακές υποχρεώσεις για υπαγωγή της ΔΕΗ στο Υπερταμείο, πώληση των λιγνιτικών μονάδων και μείωση του μεριδίου της στο 50% έως το 2020 όπως είναι φυσικό προκαλούν μείζονες ανατροπές και για το προσωπικό της επιχείρησης, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε περίπου 10.600 άτομα, αριθμός στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι περίπου 6.500 εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ.
Έτσι η διοίκηση της ΔΕΗ θεωρώντας ότι ο έλεγχος από το Υπερταμείο μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποβεί ευεργετικός για την επιχείρηση έχει ανοίξει όλη τη βεντάλια των θεμάτων που αφορούν το προσωπικό και μελετά κινήσεις όπως η εθελούσια έξοδος, οι προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού, η διεύρυνση του αριθμού των εργαζομένων στην εμπορία, η δημιουργία θυγατρικής εταιρίας με την General Electric στην οποία θα μεταβιβαστεί ειδικευμένο προσωπικό για τη συντήρηση αεριοστροβίλων, η χρήση του ΑΣΕΠ ως εργαλείου κλπ.

«Απελευθέρωση» από τον πολιτικό… εναγκαλισμό

Σε ότι αφορά το Υπερταμείο όπως δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, η υπαγωγή της επιχείρησης σε αυτό, θα την απελευθερώσει από τον έλεγχο των πολιτικών προϊσταμένων των συναρμοδίων υπουργείων και θα της δώσει τη δυνατότητα να λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια.
Βεβαίως υπογράμμισε ότι επί του παρόντος επικρατεί νομική ασάφεια και πανσπερμία διατάξεων ως προς τις αρμοδιότητες, το ρόλο και την εποπτεία που θα ασκεί το Υπερταμείο.
Ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν, θα εμπεδωθεί θεσμικά ο ρόλος του Υπερταμείου και μέσω αυτού η ΔΕΗ θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη ελευθερία σε θέματα όπως για παράδειγμα οι προσλήψεις οι οποίες θα μπορούν να γίνονται με επιχειρηματικά κριτήρια και με ανάθεση έναντι πληρωμής στο ΑΣΕΠ.
Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα τη διαδικασία που ακολουθεί στο θέμα αυτό η Εθνική Τράπεζα. 
Ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε ότι το προσωπικό της ΔΕΗ χρειάζεται ανανέωση, σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 50 έτη και προανήγγειλε την εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Συγκεκριμένα είπε ότι κατά την απόσχιση των προς πώληση μονάδων θα επιλεγεί το προσωπικό που θα περάσει στις νέες εταιρίες, με κριτήρια ηλικιακά (στις προς πώληση εταιρίες θα πάνε οι νεώτεροι) αλλά και αναγκών λειτουργίας.
Το υπόλοιπο προσωπικό είτε θα μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες της ΔΕΗ είτε θα επιλέξει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα σχεδιαστεί.
Όπως φαίνεται θα επιδιωχθεί να ακολουθηθεί το πρότυπο του ΑΔΜΗΕ όπου πέραν του εφάπαξ δόθηκε αποζημίωση 35.000 ευρώ.
Πάντως για να γίνει αυτό απαιτείται νομοθετική ρύθμιση καθώς σήμερα η αποζημίωση των εργαζομένων της ΔΕΗ που συνταξιοδοτούνται συμψηφίζεται με το εφάπαξ.
Ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι στη νέα ΣΣΕ αυτός ο όρος δεν θα περιλαμβάνεται, αλλά θα χρειαστεί και επιπλέον θεσμοθέτηση.      

Διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων που θα περάσουν στους ιδιώτες επενδυτές θα διασφαλίζονται για πέντε χρόνια, ενώ άφησε να εννοηθεί το πρόβλημα του πλεονάζοντος προσωπικού αφορά κυρίως τις δυο μονάδες της Μεγαλόπολης όπου σήμερα απασχολούνται 1.500 άτομα.
Ενόψει των ανακατατάξεων που συντελούνται αυτή την περίοδο στη ΔΕΗ ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι απαιτούνται σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του προσωπικού καθώς χρειάζεται ενίσχυση το εμπορικό κομμάτι της επιχείρησης και λειτουργία των καταστημάτων της το απόγευμα.    
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη αξιολόγηση του επιστημονικού προσωπικού προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως τα προσόντα του, ενώ χρειάζονται επιπλέον προσλήψεις επιστημόνων που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες ανταγωνιστικές συνθήκες.
Τέλος ο κ. Παναγιωτάκης προανήγγειλε την ίδρυση θυγατρικής εταιρίας σε συνεργασία με την General Electric, η οποία θα αναλαμβάνει έργα συντήρησης αεριοστροβίλων.
Σε αυτή την εταιρία θα περάσουν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σήμερα σε αυτό τον τομέα, ενώ στο business plan θα προβλεφθεί η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού που θα ενισχύσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: