DEH

DEH

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Ανακατεύει την ενεργειακή τράπουλα σε 3 επίπεδα η κίνηση της Μυτιληναίος - Αλλαγές σε χονδρεμπορική αγορά, λιγνίτες και ανταγωνισμό ιδιωτών

 
Το Σάββατο το μεσημέρι στο φόρουμ των Δελφών, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το ενεργειακό και μεταλλουργικό κέντρο του Αγίου Νικολάου, η δημοσιοποίηση της δεύτερης κίνησης της Μυτιληναίος, δημιούργησε νέα δεδομένα για την ενεργειακή αγορά πρωτίστως σε τρία επίπεδα: στη χονδρεμπορική αγορά, το διαγωνισμό για τους λιγνίτες και τον ανταγωνισμό των ιδιωτών παικτών.
Για τη χονδρεμπορική αγορά, ο υψηλός βαθμός απόδοσης, μεταφράζεται σε λειτουργία του νέου εργοστασίου ως μονάδας βάσης, καθώς αναμένεται να έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος. Η νέα μονάδα προβλέπεται να μπαίνει στο σύστημα πριν και από την πιο σύγχρονη μονάδα λιγνίτη της ΔΕΗ, τη Μελίτη, ενώ ανάλογα με τις συνθήκες ζήτησης στην αγορά, θα ακολουθούν οι λιγνίτες της ΔΕΗ και θα έπονται οι άλλες μονάδες φυσικού αερίου. Ως πρώτη επίπτωση δηλαδή θα έχουμε τον σημαντικό περιορισμό του διαθέσιμου χρόνου λειτουργίας για τις λιγότερο αποδοτικές μονάδες κάποιες εκ των οποίων κινδυνεύουν να εκτοπιστούν και να έχουν πολύ λίγες ώρες στο σύστημα, ανάλογα με τη ζήτηση βεβαίως. Επίσης ανάλογα με την πορεία των τιμών για τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων, δημιουργούνται νέα δεδομένα για τους λιγνίτες αλλά και σαφής απειλή για τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.
Για τους λιγνίτες και το διαγωνισμό της ΔΕΗ, το μήνυμα που εκπέμπει ένας εκ των βασικών παικτών της αγοράς είναι σαφές: επιλέγει να επενδύσει 300 εκ. ευρώ σε μονάδα φυσικού αέριου και σε ένα εργοστάσιο που θα έχει προβάδισμα στην αγορά. Είναι λογικό η νέα μονάδα αερίου των 650MW να συγκρίνεται ευθέως  με τα προς πώληση εργοστάσια της Μεγαλόπολης (511MW)  και της Μελίτης (289MW) σε σχέση με την απόδοση, τις προοπτικές συμμετοχής στην αγορά, τα κόστη ρύπων κλπ. 
Για την αγορά και τον ανταγωνισμό των ιδιωτών, φαίνεται ότι η νέα μονάδα μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίσπευση πιθανής συγκέντρωσης στην οποία έχει αναφερθεί στο παρελθόν ο Ε. Μυτιληναίος. Θυμίζουμε ότι ο επικεφαλής της Μυτιληναίος είχε κάνει λόγο για 2 έως 3 σχήματα το πολύ, τα οποία χωρούν στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού. 
Να σημειωθεί τέλος ότι από τις προχθεσινές ανακοινώσεις δεν επηρεάζεται μόνο η αγορά ηλεκτρισμού, αλλά και αυτή του αερίου. Με το νέο εργοστάσιο η κατανάλωση φυσικού αερίου των μονάδων της Μυτιληναίος θα ξεπεράσει τα 2 δις κυβικά μέτρα, που σημαίνει ότι δημιουργείται ο μεγαλύτερος καταναλωτής αέριου με κρίσιμη μάζα που θα αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της ζήτησης και άρα θα διαθέτει μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ και δυνατότητες απευθείας πρόσβασης σε μεγάλους διεθνείς προμηθευτές. 
Γρίφος η τρίτη κίνηση
Να θυμίσουμε τέλος ότι η ανακοίνωση της νέας επένδυσης αποτελεί τη δεύτερη ενεργειακή κίνηση της Μυτιληναίος μετά την πρόταση που υπέβαλε για το Αμύνταιο. Με βάση τα όσα έχει εξαγγείλει ο κ. Μυτιληναίος, θα ακολουθήσει και τρίτη κίνηση, η οποία θα ανεβάσει το συνολικό ποσό των επενδύσεων της εταιρείας στην αγορά ενέργειας στο 1 δις ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της πρότασης για το Αμύνταιο και της νέας μονάδας). Η κίνηση που θα έχει προϋπολογισμό περί τα 500 - 600 εκ. ευρώ αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές Μαΐου. 
energypress.

Δεν υπάρχουν σχόλια: