DEH

DEH

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Οριακή τιμή του συστήματος 2 ευρώ η μεγαβατώρα! Τα πάνω κάτω στην αγορά από την αύξηση των υποχρεωτικών νερών της ΔΕΗ - Το 55% της ζήτησης καλύπτεται από ΥΗΣ και ΑΠΕ

Με χθεσινή της ανακοίνωση, αρχικά προς το χρηματιστήριο και στη συνέχεια με δελτίο τύπου, η ΔΕΗ ενημέρωνε ότι υπάρχουν αυξημένες εισροές στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών της λόγω των έντονων βροχοπτώσεων πρόσφατα. 
Έχοντας φτάσει στις 2835GWh, τα αποθέματα ξεπερνούν
κατά 15% τα μέγιστα αποδεκτά αποθέματα της περιόδου, δηλαδή τις 2460GWh. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι στόχος της ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες είναι να “κάψει” 375GWh υδροηλεκτρικών, προκειμένου να επανέλθει η στάθμη των ταμιευτήρων της σε αποδεκτά επίπεδα και να μην υπάρξει κίνδυνος υπερχειλίσεων, ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα όταν αναμένεται να εισρεύσουν και άλλες ποσότητες νερού, όσο θα λιώνουν τα χιόνια με την αύξηση της θερμοκρασίας.
Πως μεταφράζεται η αύξηση της χρήσης των υποχρεωτικών νερών για την αγορά; 
Στην πραγματικότητα η αύξηση χρήσης των υδροηλεκτρικών φέρνει τα πάνω κάτω στην αγορά, καθώς περιορίζει σημαντικά τη συμμετοχή των θερμικών μονάδων, μειώνει τη χονδρεμπορική τιμή και δημιουργεί συνολικά νέο status.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα υποχρεωτικά νερά έχουν προτεραιότητα στο σύστημα μαζί με τα ΑΠΕ και επομένως όσο μεγαλύτερη είναι η υποχρεωτική υδροηλεκτρική παραγωγή τόσο περιορίζεται η ζήτηση για τις θερμικές μονάδες (λιγνίτες, φυσικά αέρια).
Ένα πρώτο δείγμα του νέου τοπίου που διαμορφώνει στην αγορά η αύξηση των υποχρεωτικών νερών λοιπόν, έχουμε στη σημερινή προημερήσια αγορά. Τα αποκαλυπτικά στοιχεία του ΛΑΓΗΕ δείχνουν ότι:
Σε συνολική ζήτηση 136.596 μεγαβατωρών, τα υποχρεωτικά νερά φτάνουν τις 33508 μεγαβατώρες ενώ τα ΑΠΕ τις 41674 μεγαβατώρες. Δηλαδή υποχρεωτικά νερά και ΑΠΕ καλύπτουν το 55% της συνολικής ζήτησης. Εάν συνυπολογιστούν περίπου 10 χιλιάδες μεγαβατώρες που είναι οι καθαρές εισαγωγές, τότε φτάνουμε τις 85 χιλιάδες μεγαβατώρες που σημαίνει ότι μένουν μόλις 51 χιλιάδες μεγαβατώρες για τις θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, δηλαδή για τους λιγνίτες και τα φυσικά αέρια.
Τι σημαίνει αυτό για την αγορά; Η άμεση επίπτωση για την τιμή είναι ότι μειώνεται δραματικά η οριακή τιμή του συστήματος. 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ σήμερα για δύο ώρες, στις 10 το πρωί και στις 12 το βράδυ η οριακή τιμή του συστήματος θα διαμορφωθεί στα 2 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ για ακόμη 3 ώρες η ΟΤΣ θα διαμορφωθεί στα 5 ευρώ η μεγαβατώρα. Η μέση ΟΤΣ θα πέσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, δηλαδή στα 32,18 ευρώ η μεγαβατώρα, με τη μέγιστη τιμή της να ξεπερνά οριακά τα 50 ευρώ στα 50,46 ευρώ η μεγαβατώρα.
Τι επίπτωση έχει η εξέλιξη αυτή στους θερμικούς παραγωγούς; 
Από τους λιγνίτες θα λειτουργήσουν οι 4 από τις 5 μονάδες του Αγίου δημητρίου, η Καρδιά 4, η Μεγαλόπολη 3, το Αμύνταιο 2 και η Μελίτη.
Από τις μονάδες αερίου της ΔΕΗ το Αλιβέρι 5 και η Μεγαλόπολη 5 ενώ από τις ιδιωτικές θα λειτουργήσουν για περιορισμένες ώρες η ΕΝΘΕΣ της Elpedison, η Protergia και η Korinthos Power. 
Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως είναι πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί η ΔΕΗ ώστε να επαναφέρει τα επίπεδα των ταμιευτήρων της σε ανεκτά όρια. Με βάση την ανακοίνωση της ΔΕΗ πάντως θα πρέπει να “καούν” 375 γιγαβατώρες. Με δεδομένο ότι παράγονται περί τις 33 χιλιάδες μεγαβατώρες, θα εξαρτηθεί από τις εισροές νερών (βροχοπτώσεις και λιώσιμο χιονιών) πόσο γρήγορα θα αποκατασταθεί η στάθμη των νερών και θα επανέλθει η κανονική ισορροπία συνολικά στη χονδρεμπορική αγορά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: