DEH

DEH

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Σε ...κίνηση τα τεχνικά κλιμάκια μετά την ολοκλήρωση του market test για τους λιγνίτες

Σε ...κίνηση τα τεχνικά κλιμάκια μετά την ολοκλήρωση του market test για τους λιγνίτεςΤον Μάρτιο θα ψηφιστεί τελικά ο νόμος για την απόσχιση των μονάδων από τη ΔΕΗ
 
Μετά την ολοκλήρωση του market test για τους λιγνίτες, τη «σκυτάλη» έχουν πάρει τα τεχνικά κλιμάκια κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο στόχος τους είναι να καταλήξουν στο τελικό σχέδιο πάνω στο οποίο θα «πατήσει» ο διαγωνισμός για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ

 
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης από το κανάλι της Βουλής,  στο πλαίσιο του market test, εστάλη ερωτηματολόγιο από τη  Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp)  σε 140 ελληνικές και ξένες εταιρείες κινεζικών, αμερικανικών, ευρωπαϊκών (και ελληνικών) συμφερόντων.
 
Από τις συγκεκριμένες εταιρείες, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, περίπου οι μισές εκδήλωσαν πραγματικό ενδιαφέρον, ζητώντας πρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις. Οι ερωτήσεις τους προς τη DG Comp αφορούσαν το εργασιακό καθεστώς των μονάδων μετά την πώληση, τον τρόπο με τον οποίο θα πουληθούν οι μονάδες, τη θέση του λιγνίτη στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, τα ορυχεία που θα τροφοδοτούν τις λιγνιτικές μονάδες κ.ά.
 
Οι διαπραγματεύσεις των κλιμακίων του υπουργείου με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού έχουν ήδη ξεκινήσει από τις αρχές του έτους προκειμένου να αξιολογηθούν τα σχόλια των υποψήφιων επενδυτών. Θα ακολουθήσει η εισήγηση της DGComp για το πώς θα προχωρήσει ο διαγωνισμός. Στόχος είναι το σχέδιο νόμου για την απόσχιση των μονάδων να έχει ψηφιστεί έως τον Μάρτιο, ώστε στη συνέχεια να προσληφθεί από τη ΔΕΗ ο ειδικός σύμβουλος, ο οποίος θα αναλάβει τις διαδικασίες για την διεξαγωγή του διαγωνισμού. Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, ο διαγωνισμός αναμένεται ότι θα ξεκινήσει τον Ιούνιο.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: