DEH

DEH

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Η ατζέντα της τηλεδιάσκεψης DG Comp και ΥΠΕΝ - Σε θετικό κλίμα, προς νομοθέτηση για την πώληση των λιγνιτικών

Η ατζέντα της τηλεδιάσκεψης DG Comp και ΥΠΕΝ - Σε θετικό κλίμα, προς νομοθέτηση για την πώληση των λιγνιτικών
Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν πως στην τηλεδιάσκεψη δεν τέθηκε θέμα πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων    
Ομαλά κύλησε η χθεσινή (17/1) τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας και της DGcomp για τα θέματα που συνδέονται με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες μάλιστα εκτιμούν ότι μέχρι αύριο Παρασκευή (19/1) η DGcomp θα στείλει τα δικά της σχόλια επί των απαντήσεων που έδωσε η ελληνική πλευρά στα θέματα που τέθηκαν από τους δυνητικούς επενδυτές στο market test για να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή μέσα στον Μάρτιο.
Την ελληνική πλευρά στην τηλεδιάσκεψη εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας  Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος, ενώ τα θέματα που τέθηκαν από την DGcomp μέσω mail από την περασμένη Παρασκευή είχαν διεξοδικά συζητηθεί σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχε και η διοίκηση της ΔΕΗ.

Ζητήματα τροφοδοσίας των λιγνιτικών μονάδων  

Μεταξύ των θεμάτων που έθεσε η DGcomp στην τηλεδιάσκεψη κυριάρχησε η λειτουργία της αγορά ηλεκτρισμού σε μακροχρόνια βάση, τα προβλήματα τροφοδοσίας των μονάδων της Φλώρινας δεδομένου ότι και τα τρία ορυχεία στα οποία στηρίζεται και συνοδεύουν την πώλησή τους (Κλειδί, Λόφοι και Βεύη) είναι κλειστά, αλλά και η τροφοδοσία των μονάδων της Μεγαλόπολης καθώς η ποιότητα του λιγνίτη είναι ιδιαίτερα χαμηλής απόδοσης.
Βασικό θέμα προς συζήτηση ήταν και οι εργαζόμενοι στις μονάδες της Μεγαλόπολης και οι δεσμεύσεις που θα κληθεί να αναλάβει ο νέος επενδυτής τόσο για τον αριθμό των εργαζομένων όσο και για τις εργασιακές σχέσεις.

Εκτός συζήτησης, προς το παρόν, τα νερά

Η DGcomp σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε στοιχεία συνολικότερα για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας με έμφαση στο μίγμα καυσίμου, δηλαδή σε τι ποσοστό θα συμμετέχει στην ηλεκτροπαραγωγή ο λιγνίτης, το φυσικό αέριο, τα υδροηλεκτρικά και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν χθες ότι στην τηλεδιάσκεψη δεν τέθηκε θέμα πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων, ζήτημα όμως που εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν να τεθεί κατά την αξιολόγηση των ΝΟΜΕ που θα γίνει τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την χθεσινή τηλεδιάσκεψη απασχόλησε και το θέμα της συμμετοχής κινεζικών εταιριών στον διαγωνισμό για την πώληση των μονάδων, υπό την έννοια της συμβατότητας με το ευρωπαϊκό δίκαιο και το τρίτο πακέτο για την ενέργεια.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: