DEH

DEH

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Με το Βλέμμα Στραμμένο στις Ξένες Αγορές η ΔΕΗ

Διπλό «χτύπημα» από τη ΔΕΗ μέσα σε μια εβδομάδα. Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για επικείμενη εξαγορά του ομίλου EDS, μίας κορυφαίας εταιρείας στον τομέα της εμπορίας και προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας στην πΓΔΜ, ήρθε και η είδηση για τη συνεργασία της με τη General Electric, με στόχο την προσφορά υπηρεσιών συντήρησης σε εξοπλισμό του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Δεν είναι τυχαίο, ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, πολλάκις είχε επαναλάβει το τελευταίο διάστημα ότι η επιχείρηση προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη μέρα, που θα έχει χάσει το μερίδιό της στο λιγνιτικό δυναμικό αλλά και στο λιανεμπόριο ρεύματος. Όπως έχει πολλές φορές δηλώσει ο ίδιος, το μέλλον βρίσκεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες (ΑΠΕ), στην εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ η ΔΕΗ επεκτείνεται στο φυσικό αέριο, στην ηλεκτροκίνηση, στην παραγωγή ενέργειας από τη διαχείριση απορριμμάτων κλπ.
Άλλωστε, λίγο καιρό πριν, σχολιάζοντας τα βασικά οικονομικά μεγέθη του εννεαμήνου 2017 ο πρόεδρος της ΔΕΗ είχε επισημάνει, αναφορικά με την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, ότι παρά τον αναγκαστικό της χαρακτήρα, η επιχείρηση επιδιώκει να τη μετατρέψει σε ευκαιρία. « Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό για την εταιρεία η πώληση των μονάδων να γίνει με συμφέροντες όρους προκειμένου να εξασφαλισθεί μια δίκαιη τιμή, έτσι ώστε αφενός να βελτιώσουμε τα χρηματοοικονομικά μας και αφετέρου να προβούμε σε άλλες επενδύσεις στα πλαίσια του συνολικού αναπροσανατολισμού του παραγωγικού μας μοντέλου όπως είναι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ», σημείωνε ο ίδιος.
Σε αυτή τη λογική έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα και οι διαπραγματεύσεις με τη σκοπιανή EDS, την οποία αναμένεται να εξαγοράσει η ΔΕΗ. Πρόκειται για μια σημαντική εταιρεία με ένα πλούσιο πελατολόγιο βιομηχανιών στην πΓΔΜ και θυγατρικές που δραστηριοποιούνται στη Σερβία, στη Σλοβακία και στο Κόσσοβο. Διαθέτει επίσης άδειες εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Σερβία, στο Κόσσοβο, στη Κροατία, στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία. Είναι βασικός συμμετέχων στο απελευθερωμένο κομμάτι της Ηλεκτρικής Αγοράς προμήθειας της γειτονικής χώρας και παρέχει σήμερα ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις με ένα χαρτοφυλάκιο πελατών 320 MW ή το 40% των εταιρειών.
Όπως ανέφερε η ΔΕΗ σε σχετική ανακοίνωσή της, η EDS αναπτύσσει δραστηριότητα και στη λιανική αγορά της Σερβίας όπου ήδη έχει ένα χαρτοφυλάκιο πελατών 10 ΜW στο τέλος του πρώτου χρόνου δραστηριοποίησης της. Η επιχειρηματική πρωτοβουλία της επιχείρησης συνιστά σημαντικό βήμα στα πλαίσια της ανάπτυξης της δραστηριότητας της ΔΕΗ στην περιφερειακή αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Βαλκανική, στην προοπτική της προωθούμενης ενοποίησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.
Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι η ΔΕΗ έχει ήδη θυγατρική στην Αλβανία όπου εξετάζει επένδυση σε υδροηλεκτρικά. Παράλληλα, έχει στραμμένο το βλέμμα και στην Τουρκία, όπου μαζί με την κινεζική Shenhua στοχεύουν στην κατασκευή λιγνιτικής μονάδας 1.000 μεγαβάτ MW στην κεντρική Τουρκία, όπου και βρίσκεται το τρίτο μεγαλύτερο λιγνιτικό κοίτασμα της γειτονικής χώρας. Το είχε ανακοινώσει στις αρχές Δεκεμβρίου ο κ. Παναγιωτάκης, μιλώντας από το βήμα συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου. Η υποβολή προσφορών στον τουρκικό διαγωνισμό λήγει σε περίπου μια εβδομάδα.
Τελευταία, η ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαγοράσει υφιστάμενες άδειες ΑΠΕ ή να προχωρήσει έργα σε συνεργασία με τρίτες εταιρείες, σε ξένες αγορές, όπως σε Αλβανία, Κόσοβο και Ουκρανία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: