DEH

DEH

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Ενέργεια: Δημοπρασίες-μαμούθ για να ανοίξει η αγορά

Ενέργεια: Δημοπρασίες-μαμούθ για να ανοίξει η αγορά
 
Το πρόγραμμα κατανομής των δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, αποφάσισε η ΡΑΕ. Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούλιο και Οκτώβριο οι δημοπρασίες. Ερχεται και «πέναλτι» λόγω του μεριδίου της ΔΕΗ.
Οι μεγαλύτερες δημοπρασίες προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) αναμένεται να πραγματοποιηθούν φέτος, καθώς τα μερίδια της ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00% στην προμήθεια δεν έχουν υποχωρήσει σύμφωνα με τους μνημονιακούς στόχους.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ετοίμασε το ετήσιο πρόγραμμα κατανομής των προϊόντων πουν θα δημοπρατηθούν και θα κληθούν οι ανεξάρτητοι προμηθευτές, έμποροι και βιομηχανίες να "χτυπήσουν" προκειμένου να αποκτήσουν έμμεση πρόσβαση στη φτηνή πρώτη ύλη (λιγνίτης και νερό) της δημόσιας εταιρίας και στη συνέχεια να διαμορφώσουν ανταγωνιστικά τιμολόγια ρεύματος.
Οι ποσότητες που θα βγουν στο σφυρί... είναι 1.126 Μεγαβατώρες, οι οποίες αντιστοιχούν στο 19% του συνολικού όγκου ηλεκτρικής ενέργειας του διασυνδεδεμένου συστήματος της προηγούμενης χρονιάς.
Τα προθεσμιακά προϊόντα σε ποσότητες και οι ημερομηνίες διεξαγωγής των δημοπρασιών είναι:
* 215 Μεγαβατώρες ανά ώρα 24 Ιανουαρίου του 2018
* 190 Μεγαβατώρες ανά ώρα 18 Απριλίου του 2018
* 190 Μεγαβατώρες ανά ώρα 18 Ιουλίου του 2018
* 531 Μεγαβατώρες ανά ώρα 17 Οκτωβρίου του 2018
Με βάση αυτήν την απόφαση ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) θα προετοιμάσει τις δημοπρασίες αυτές, ενώ να σημειωθεί ότι εκκρεμεί και η επιβολή "πέναλτι", δηλαδή επιπλέον ποσότητες που επίσης θα βγουν προς πώληση σε διαγωνιστική διαδικασία, λόγω της μη επίτευξης των στόχων μείωσης του μεριδίου της ΔΕH.
Οι ποσότητες αυτές εκτιμώνται γύρω στις 450 MWh/h και αναμένεται να κατανεμηθούν στις δύο δημοπρασίες του Απριλίου και του Ιουλίου. Έτσι, συνολικά οι ποσότητες ΝΟΜΕ που θα βγουν ανέρχονται σε 1.576 MWh/h, οι υψηλότερες από τότε που καθιερώθηκαν οι δημοπρασίες, το 2016.
Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2017, η δημόσια εταιρία θα πρέπει να είχε το 75,24%, το 2018 να υποχωρήσει στο 62,24% και στο τέλος του 2019, στο 49,24%. Στον αντίποδα, το Νοέμβριο του 2017 το ποσοστό της ήταν στο 84,21%.
Η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών του Ιανουαρίου και του Απριλίου θα είναι στα 32,05 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ανά ώρα και τον Ιούνιο η ΡΑΕ θα επανακαθορίσει την απόφασή της, ανάλογα με την έκβαση των μεριδίων της δημόσιας επιχείρησης στην αγορά ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: