DEH

DEH

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

140.000 νοικοκυριά επωφελούνται από τη θεσμοθέτηση του ειδικού οικιακού τιμολογίου ρεύματος

ΣΤΑΘΑΚΗΣ: “Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΠΟΚΤΑΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ- ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗ ”
 
– Τι είπαν Σταθάκης, Σκρέκας, Δένδιας στη Βουλή
Στη συζήτηση της Βουλής για τις Ενεργειακές Κοινότητες και άλλες διατάξεις, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση του ειδικού οικιακού τιμολογίου ρεύματος για τη Δυτική Μακεδονία, ενώ δήλωσε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποκτά πρόσβαση στο φυσικό αέριο.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην εισαγωγή του περιβαλλοντικού οικιακού τιμολογίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στο Δήμο Μεγαλόπολης, νομοθετική ρύθμιση που, σύμφωνα με τον ίδιο, ενισχύει περισσότερα από 140.000 νοικοκυριά στις περιβαλλοντικά επιβαρυμένες περιοχές της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης.
Όσον αφορά τη Δ. Μακεδονία ο ίδιος ανέφερε ότι διασφαλίζεται έκπτωση μέχρι και 42 ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, ανεξαρτήτως προμηθευτή, για 133.000 νοικοκυριά. Η έκπτωση κυμαίνεται από 25% έως 27,5% και υπολογίζεται ανάλογα με το ύψος κατανάλωσης του ρεύματος. Από την άλλη, όσον αφορά το ανταγωνιστικό κόστος η έκπτωση είναι της τάξης του 44%. Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, το μέτρο έχει κοστολογηθεί στα 17,5 εκατομμύρια – με βάση τα στοιχεία κατανάλωσης των περιοχών – με τα 16 εκατομμύρια να αντιστοιχούν στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Υπουργός απάντησε και στην “τριπλή” κριτική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επαναφέρει ευνοϊκές ρυθμίσεις αναβιώνοντας το “κακό μεροληπτικό κράτος του παρελθόντος”, ότι δεν έχει τις τεχνικές λεπτομέρειες και ότι τις παραπέμπει σε υπουργική απόφαση και ότι, τέλος, καθυστερεί την πραγματοποίηση του προγράμματος. Όσον αφορά στο πρώτο θέμα, δηλαδή στη σκοπιμότητα της ρύθμισης, ο κ. Σταθάκης κάλεσε σε συζήτηση τη Νέα Δημοκρατία, ενώ μιλώντας για τις τεχνικές λεπτομέρειες ο ίδιος επισήμανε ότι είναι πάρα πολλές και πως απαιτούν ορισμένες διαδικασίες. Τέλος, σχετικά με το θέμα της καθυστέρησης ο ίδιος ανέφερε ότι, καθώς υπάρχει και η σκοπιμότητα και ο τρόπος, ο σκοπός θα ολοκληρωθεί.
Σχετικά με την αμφισβήτηση της Νέας Δημοκρατίας για την ένταξη της Δυτικής Μακεδονίας στο αέριο, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του ΤΑΠ το 2019 έχει συμφωνηθεί να υπάρξουν δύο έξοδοι του αγωγού για διανομή του αερίου. Τα σημεία αυτά βρίσκονται το ένα κοντά στην Πτολεμαΐδα και το άλλο κοντά στην Καστοριά. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, το έργο θα γίνει από τη ΔΕΔΑ με επιπλέον δανειοδότηση από την τράπεζα επενδύσεων – η ΔΕΔΑ θα συμβάλλει με 12,6 εκατομμύρια ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας “όταν αρχίσει να λειτουργεί ο ΤΑΠ στόχος είναι να είμαστε έτοιμοι με πρώτη προτεραιότητα την Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και την Κοζάνη”.
Μιλώντας για το ειδικό τιμολόγιο ρεύματος στη Δ. Μακεδονία ο Βουλευτής Ν. Τρικάλων Κωνσταντίνος Σκρέκας τόνισε την προχειρότητα της τροπολογίας και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δε μιλάει συγκεκριμένα για το τι πρόκειται να κάνει, καθώς δεν διευκρινίζεται ούτε ο χρόνος. “Για ένα μόνο χρόνο έχετε προβλέψει ότι θα δοθεί η οικονομική αυτή ενίσχυση, γιατί αποφύγατε να απαντήσετε αν αυτό θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια”, ανέφερε απευθυνόμενος στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη.
Σε απάντηση των ισχυρισμών του κ. Σκρέκα ο κ. Σταθάκης δήλωσε “ο προϋπολογισμός είναι μονοετής απ’ ότι θυμάμαι. Ενός έτους, τον προϋπολογισμό τον τρέχοντα. Είναι μία δέσμευση που την κάναμε, την εφαρμόζουμε και θα συνεχίσουμε να την εφαρμόζουμε. Εκτός και αν την αλλάξετε εσείς όταν, και εφόσον, γίνετε κυβέρνηση κάποτε”.
Για προχειρότητα της τροπολογίας μίλησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νικόλαος Δένδιας. Σύμφωνα με τον κ. Δένδια το ότι είναι πρόχειρη η τροπολογία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έρχεται ως τροπολογία και ότι δε βρίσκεται μέσα στο νομοθέτημα. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε “εμείς δεν έχουμε αντίρρηση επί της αρχής, ή να υπάρξει ενίσχυση των συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών. Το καταλαβαίνουμε. Αλλά αν σοβαρά το είχατε επεξεργαστεί δε θα τη φέρνατε για ένα χρόνο. Το επιχείρημά σας περί ετήσιου προϋπολογισμού αναιρεί το σύνολο του νομοθετικού έργου. Τότε όλα τα νομοθετήματα έπρεπε να είχαν διάρκεια ενός έτους και στο τέλος του χρόνου θα τα ξανά ψηφίζαμε όλα”.
 
Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: