DEH

DEH

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Πριν τη δημοσίευση του market test ξεκίνησαν ήδη οι ζυμώσεις - Τι δηλώνουν οι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι.


Γιώργος Φιντικάκης
Αποκλίσεις αλλά και συγκλίσεις ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την συμφωνία κυβέρνησης- δανειστών για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ καταγράφεται μεταξύ των ελληνικών ενεργειακών ομίλων.
Αλλοι δηλώνουν ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν (Elpedison), άλλοι εκφράζουν επιφυλάξεις όμως κρατούν στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι όροι του παιχνιδιού (όμιλος ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος), και άλλοι απαντούν ότι θα δώσουν το παρών τους (όμιλος Κοπελούζου).
Κοινή παραδοχή είναι ότι τα αναπάντητα ερωτηματικά της συμφωνίας είναι ακόμη πολλά -από τα εργασιακά και τη δομή του διαγωνισμού έως την πορεία τιμών των δικαιωμάτων CO2, τα οποία εκτιμάται ότι θα εκτιναχθούν τα επόμενα χρόνια- καθώς επίσης ότι ο λιγνίτης ως καύσιμο δεν είναι πλέον αποδοτικός στο πλαίσιο της πολιτικής απανθρακοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Επίσης ένα ερώτημα αφορά τη χρηματοδότηση. Οπως οι δυτικοευρωπαικές εταιρείες έχουν γυρίσει την πλάτη τους σε επενδύσεις στον άνθρακα, καθώς θεωρούνται ασύμφορες, έτσι και οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν παύσει να χρηματοδοτούν έργα αυτής της κατηγορίας. Η δυσκολία πρόσβασης στις δυτικές τράπεζες για χρηματοδότηση, σημαίνει ότι απομένουν μόνο οι τράπεζες τρίτων χωρών.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι εγχώριοι παίκτες είναι επιφυλακτικοί. Οπως και να έχει όμως, είναι υποχερωμένοι να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, αφού πρόκειται για μια δομική αλλαγή της αγοράς, που εφόσον περπατήσει θα ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα, και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αλλαγή στάσης στην πορεία. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουν ήδη διαφανεί κάποιες σαφείς τάσεις
Elpedison
Πηγές των ΕΛΠΕ, υπενθυμίζουν στο energypress ότι στην εγχώρια αγορά δραστηριοποιούνται μέσω της Elpedison, δηλαδή το κοινό σχήμα με την ιταλική Edison, η οποία είναι κατηγορηματικά αντίθετη στο κεφάλαιο λιγνίτες. Οπως έχουν εξηγήσει πολλές φορές στην κυβέρνηση οι Ιταλοί, χωρίς τη συμμετοχή υδροηλεκτρικών δεν θα ενδιαφερθούν να διεκδικήσουν μονάδες της ΔΕΗ. Από εκεί και πέρα, ο όμιλος των ΕΛΠΕ, όπως αναφέρουν στο energypress, έχει "τρέξει" μια σειρά από σενάρια με διαφορετικές τιμές δικαιωμάτων CO2. Στο πιο αισιόδοξο (με τιμή 4 ευρώ ο τόνος) προκύπτει οριακό όφελος, και στο πιο απαισιόδοξο (με 16-20 ευρώ), οι προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ μπαίνουν μέσα. Αν και τα ΕΛΠΕ θα αναμένουν να δουν το τελικό σχήμα του διαγωνισμού, εντούτοις με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς απόδοσης. 
Την ίδια στιγμή, ναμία συζήτηση, ούτε επισήμως ούτε ανεπισήμως, για την υπόθεση "λιγνιτικές μονάδες" δεν υπάρχει από τον όμιλο Ελλάκτωρ. Ο,τι πάντως έχει να κάνει ο όμιλος γύρω από το θέμα αυτό, περνά μέσα από την Elpedison στην οποία και συμμετέχει.
Όμιλος Κοπελούζου
Το πιο θερμό ενδιαφέρον απ’ όλους τους εγχώριους παίκτες εκδηλώνει ο όμιλος Κοπελούζου, που έχει ήδη υπογράψει συμφωνία ανάπτυξης με την Κινεζική Shenhua, με την οποία συνεργάζεται ήδη στα αιολικά έργα. Μιλώντας στο energypress πηγές του Ομίλου δηλώνουν ότι ο Όμιλος θα συμμετάσχει στη διαδικασία και θα διεκδικήσει το προς πώληση πακέτο των μονάδων, ενώ εξηγούν ότι η αποεπένδυση της ΔΕΗ απαιτεί, για όποιον θέλει να συμμετάσχει, μεγάλες χρηματοδοτήσεις και ισχυρή τεχνογνωσία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτά τα πλεονεκτήματα τα έχουν οι Κινέζοι εταίροι του Ομίλου, καθώς η Shenhua είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα στον κόσμο και πρωτοπόρος στις τεχνολογίες για την καθαρή εξόρυξη και μείωση των εκπομπών από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης είχε απευθύνει δημόσιο κάλεσμα στην Shenhua να πάρει μέρος στη διαδικασία, γνωστοποιώντας ότι η πρόταση αντιμετωπίζεται με ενδιαφέρον από τον κινεζικό κολοσσό.
Μυτιληναίος
Επιφυλακτική εμφανίζεται η πλευρά της Μυτιληναίος. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reuters, ερωτηθείς ο κ. Μυτιληναίος για το αν ο όμιλος ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε από τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ, απάντησε : "Θα ήθελα να δω τους όρους (της πώλησης), την κατώτατη τιμή, τις διατάξεις για τους εργαζομένους, το μέγεθος της αναγκαίας επένδυσης. Δεν θα βιαζόμουν καθόλου για όλα' αυτά", προσέθεσε. Παλαιότερα, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων στους αναλυτές, ερωτηθείς και πάλι για τους λιγνίτες, είχε εκφράσει τις ίδιες και ακόμη μεγαλύτερες επιφυλάξεις."Παρακολουθούμε από κοντά τις διαδικασίες αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για την πώληση λιγνιτικών μονάδων χωρίς υδροηλεκτρικά. Το να πουληθούν μόνοι τους οι λιγνίτες θα είναι σίγουρα μια πολύ δύσκολη δουλειά για τη ΔΕΗ", ήταν τα λόγια του. 
Όμιλος ΤΕΡΝΑ
Από την πλευρά του ο όμιλος ΤΕΡΝΑ, όπως αναφέρουν στελέχη του μιλώντας στο energypress, παρακολουθεί με ενδιαφέρον την υπόθεση της αποεπένδυσης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η συμμετοχή του όμως στη διεκδίκηση των μονάδων θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθούν οι όροι του διαγωνισμού σύμφωνα με βασικές παραμέτρους, οι οποίες και θα αποτελέσουν αντικείμενο του market test. Τέτοιες παράμετροι αφορούν μεταξύ άλλων το αν η πώληση των μονάδων θα γίνει ενιαία ή αν θα σπάσει σε πακέτα των δύο, γεγονός που δεν λειτουργεί απαγορευτικά, από το αν θα υπάρξει και ποιό θα είναι το κατώτατο κατώφλι τιμήματος που θα ορίσει η ΔΕΗ, το οποίο πρέπει να κινείται σε λογικά επίπεδα, από το τι θα ισχύσει με τον αριθμό των 1.300 εργαζομένων και τις εργασιακές τους σχέσεις, καθώς και από τις ώρες λειτουργίας που θα δοθούν στις παλιές μονάδες της ΔΕΗ, δηλαδή το Αμύνταιο και την Καρδιά.
Άλλα δεδομένα δημιουργεί για τον αγοραστή των τεσσάρων μονάδων της ΔΕΗ η απόσυρση των δύο γηρασμένων σταθμών του Αμυνταίου και της Καρδιάς, και άλλα δεδομένα, εφόσον παραταθεί η ζώη τους για μερικά χρόνια. Στη δεύτερη περίπτωση ο επενδυτής θα ξέρει ότι έχει να ανταγωνιστεί δύο επιπλέον μονάδες, και άρα ότι τα δωρεάν δικαιώματα ρύπων (CO2) που δικαιούται η χώρα, θα μοιραστούν σε περισσότερους παίκτες. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα εκρεμμεί, με την κυβέρνηση να περιμένει το σχετικό πράσινο φως από την DG Environment.

Δεν υπάρχουν σχόλια: