DEH

DEH

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

ΔΕΗ: Προετοιμασία για το market test κόντρα στην υποτιμητική κερδοσκοπία των funds - Nέα εθελουσία

ΔΕΗ: Προετοιμασία για το market test κόντρα στην υποτιμητική κερδοσκοπία των funds - Nέα εθελουσία
Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ έχει μειωθεί εσχάτως στα 370 εκατ. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με τα assets και τις προοπτικές της επιχείρησης, η οποία αναμένεται να εμφανίσει φέτος EBITDA άνω των 500 εκατ. ευρώ
Αμέσως μετά τη συμφωνία για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ξεκίνησε η υποτιμητική κερδοσκοπία στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τα funds, τα οποία αποφάσισαν να ρίξουν τη μετοχή της επιχείρησης «παίζοντας» το σενάριο της αποτυχίας του market test.
Έτσι η μετοχή της ΔΕΗ κατρακύλησε από τα 2,10 ευρώ στο 1,75 ευρώ για να ανακάμψει χθες (7/11) στο 1,80 ευρώ.
Το σενάριο που «παίζουν» τα funds στηρίζεται στο ότι υπάρχουν ιδιομορφίες για την εξεύρεση επενδυτών για τις λιγνιτικές μονάδες και υπερτονίζουν τις αβεβαιότητες όσον αφορά την ολοκλήρωση των πωλήσεων αυτών, οι οποίες θα σημάνουν σημαντικές εισροές κεφαλαίων, ενίσχυση και αναδιάρθρωση της ΔΕΗ.
Ταυτόχρονα, με τις κινήσεις των τελευταίων ημερών η αγορά δείχνει ότι δεν προσμετρά την ωφέλεια που θα έχει η ΔΕΗ από τη μελλοντική μείωση των εκπομπών CO2, καθώς θα απαλλαγεί από τις λιγνιτικές μονάδες και την υποχρέωση καταβολής σημαντικών ποσών για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων.
Επίσης η αγορά δεν προσμετρά την σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση που θα λάβει η ΔΕΗ μέσω της άμεσης καταβολής από τον προϋπολογισμό των 360 εκατ. ευρώ που της έχουν αναγνωριστεί ως οφειλές για παλαιές ΥΚΩ, αλλά και τα επιπλέον 120 εκατ. ευρώ που συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών να της καταβληθούν από το δημόσιο για την αποπληρωμή παλαιότερων οφειλών.
Και τέλος η αγορά δεν προσμετρά το γεγονός ότι η ζημία της ΔΕΗ από την τελευταία δημοπρασία ΝΟΜΕ θα είναι περιορισμένη λόγω της υψηλής τιμής (45 ευρώ ανά MWh) με την οποία συμβολαιοποιήθηκαν τα πάνω από 700 MW που διατέθηκαν.
Έτσι η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ έχει πέσει μόλις στα 370 εκατ. ευρώ, ποσό που κάθε άλλο παρά εκφράζει το σύνολο των assets, αλλά και τις προοπτικές της επιχείρησης.

Ο κρίσιμος ρόλος του market test  

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο ελληνικό Χρηματιστήριο η διοίκηση της ΔΕΗ ξεκινάει μια εντατική προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Μανόλη Παναγιωτάκη να προγραμματίζει ταξίδια επαφών για την προσέλκυση επενδυτών στις ΗΠΑ.
Στόχος του κ. Παναγιωτάκη είναι να προσκληθούν στο market test τουλάχιστον 40 εταιρίες από ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Ανατολική Ευρώπη και αλλού, ενώ έχει εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς αλλά και τον γενικό διευθυντή ενέργειας της Κομισιόν Ντομινίκ Ριστορί ότι στόχος της Κομισιόν είναι η επιτυχία του market test και για το λόγο αυτό θα γίνουν αποδεκτοί επενδυτές από τρίτες χώρες, πιθανώς σε κοινοπραξία με ευρωπαϊκές εταιρίες.
Αν το market test αρχίσει να δείχνει ότι θα υπάρχει ανταπόκριση, η εικόνα θα ανατραπεί και η αγορά θα αρχίσει να προεξοφλεί τις ωφέλειες τόσο από την πώληση πακέτων, από τη μείωση του κόστους των CO2 αλλά και την αναδιοργάνωση της ΔΕΗ.
Για το 2017 τα EBITDA της ΔΕΗ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ και σε κάθε περίπτωση η κεφαλαιοποίηση της επιχείρησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα αποτελέσματα του έτους.
Εξάλλου το ομόλογο της ΔΕΗ λήξης το 2019 έχει ανέλθει στο 94 - 95 του άρτιου, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι θα πληρωθεί  κανονικά στη λήξη του ή ότι θα αναχρηματοδοτηθεί με άλλη έκδοση χωρίς να χάσουν οι ομολογιούχοι τα λεφτά τους.
Σε γενικές γραμμές η επιτυχία του market test είναι κρίσιμη για την πορεία αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, η οποία δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο.  

Νέα εθελουσία

Παράλληλα νέα εθελουσία για 100 εργαζομένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έχει ετοιμάσει η επιχείρηση, προσφέροντάς τους ως κίνητρο πρόσθετη αποζημίωση ύψους 15000 ευρώ.
Το θέμα, επρόκειτο να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΕΗ, καθώς ήταν στην ημερήσια διάταξη, όμως, κατόπιν αιτήματος της ΓΕΝΟΠ,  η συζήτηση αναβλήθηκε.
Η εισήγηση της διοίκησης επί του συγκεκριμένου θέματος, αναφέρεται σε εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει τα 60,62 ή 65 έτη, ανάλογα με την κατηγορία απασχόλησης, μέχρι τις 30 Μαρτίου 2018.
Σε διαφορετική περίπτωση, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασής τους χωρίς αποζημίωση, με το επιχείρημα ότι θα συμψηφιστεί με το εφάπαξ.


www.worldenergynews.

Δεν υπάρχουν σχόλια: