DEH

DEH

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Διστακτικοί οι μνηστήρες για τις μονάδες λιγνίτη

Διστακτικοί οι μνηστήρες για τις μονάδες λιγνίτη
Μάιο με Ιούνιο ο διαγωνισμός – Τι προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς για την απόσχισή τους από τη ΔΕΗ – Αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μετά και τη συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών την Παρασκευή. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο «Βήμα» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, η «Επιχείρηση Λιγνίτης» θα κλείσει στο τέλος του 2018 και όχι τον Ιούνιο όπως αναμενόταν. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, καθώς υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, στο τέλος του επόμενου έτους θα έχει περάσει στον ανταγωνισμό το 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, δηλαδή οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η εν λειτουργία μονάδα Μελίτη Ι στη Φλώρινα και η άδεια για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ, μαζί με τα ορυχεία.

Ποιος θα προχωρήσει

Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει κατ' αρχάς να αναδειχθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον από το market test, το οποίο, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, αναμένεται ότι θα ξεκινήσει άμεσα υπό την εποπτεία της Κομισιόν.

Εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού εμφανίζονται διστακτικοί, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν την πιθανότητα συμμετοχής τους.
 
Μέχρι πρότινος, μόνο ο όμιλος Κοπελούζου μαζί με την κινεζική Shenhua είχαν εκδηλώσει  ενδιαφέρον για τον λιγνίτη. Οπως λένε χαρακτηριστικά κύκλοι της ενεργειακής αγοράς, «η συμμετοχή στο market test δεν κοστίζει, είναι μια απλή εκδήλωση ενδιαφέροντος, το ζητούμενο είναι ποιος θα προχωρήσει παρακάτω». Με ενδιαφέρον παρακολουθεί τις εξελίξεις και η Elpedison (κοινή εταιρεία των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Edison), αν και στελέχη της εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να πάρει μέρος στο market test είναι μικρές, καθώς οι Ιταλοί της Edison θεωρούν ότι η επένδυση στον λιγνίτη δεν είναι συμφέρουσα, με δεδομένους τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για απανθρακοποίηση, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Τις ίδιες επιφυλάξεις εκφράζει και στέλεχος της Terna, δίχως να αποκλείει το ενδεχόμενο να κάνει τελικά την έκπληξη. Αρνητικός εμφανίζεται μέχρι στιγμής ο Ομιλος Μυτιληναίου. Πάντως, ο κ. Σταθάκης προ ημερών, στο περιθώριο συνεδρίου, είχε εμφανιστεί αισιόδοξος για την επιτυχία του market test. Αλλωστε, όπως υποστηρίζουν παράγοντες του υπουργείου, υπάρχει ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες, κυρίως κινεζικές, αμερικανικές και χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Το χρονοδιάγραμμα

Σε κάθε περίπτωση, στα τέλη Δεκεμβρίου θα υποβληθεί η δεσμευτική πρόταση της Ελλάδας για τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν στα ενεργειακά ζητήματα, η οποία ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως το τελικό ΟΚ για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Παράλληλα, τον Δεκέμβριο ή αρχές Ιανουαρίου θα ξεκινήσει και το market test, το οποίο θα διαρκέσει έναν μήνα. Θα ακολουθήσει επικαιροποιημένη πρόταση της ελληνικής πλευράς, ανάλογα με τις παρατηρήσεις των επενδυτών. Στα τέλη Μαρτίου προβλέπεται να εκδοθεί απόφαση της Κομισιόν, η οποία θα καθιστά νομικά δεσμευτική την απόσχιση των λιγνιτικών μονάδων από τη ΔΕΗ. Μάιο με Ιούνιο αναμένεται να γίνει ο διαγωνισμός για το λιγνιτικό πακέτο της ΔΕΗ.  Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία απόσχισης των μονάδων από τη ΔΕΗ, θα ξεκινήσει το 2019 η απομείωση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ), σε αναλογία με την αποεπένδυση της ΔΕΗ από το λιγνιτικό της δυναμικό. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι θεσμοί δεν είδαν αρνητικά το αίτημα της ελληνικής πλευράς για εξαίρεση των καταναλώσεων της υψηλής τάσης από τον υπολογισμό των μεριδίων της ΔΕΗ στις δημοπρασίες ενέργειας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: