DEH

DEH

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός: Την Άνοιξη το Τελικό Σχέδιο με Επίκεντρο τις ΑΠΕ

Την ερχόμενη Άνοιξη θα έχει διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο του μακροχρόνιου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, το υπουργείο συγκροτεί την ειδική δομή που θα είναι υπεύθυνη για την εκπόνησή του. Κεντρικό ρόλο στη διαδικασία έχει και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), σε συνεργασία με την οποία θα διασφαλιστεί η στρατηγική και τα μέτρα πολιτικής του σχεδιασμού, ώστε να συμβαδίζουν με το ευρωπαϊκό και εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο.
Δέσμευση και κεντρικός στόχος της κυβέρνησης, με τα όσα επανέλαβε για άλλη μια φορά ο υπουργός, είναι η μετάβαση σε ένα νέο μείγμα, στο οποίο ο λιγνίτης θα παραμένει ένα από τα βασικά καύσιμα, αλλά το μερίδιό του θα περιοριστεί και σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Στη μεταβατική φάση κρίσιμο ρόλο θα παίξει η αξιοποίηση του φυσικού αερίου.
Άλλωστε, όπως είχε υποστηρίξει και ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στις αρχές Δεκεμβρίου, από το βήμα του συνεδρίου για την ελληνική οικονομία του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, «η λιγνιτική παραγωγή, σύμφωνα και με τα πρόσφατα συμπεράσματα της Ακαδημίας Αθηνών είναι απαραίτητη όπως και άλλες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βάσης για το μεταβατικό στάδιο μέχρι να προχωρήσουμε οριστικά στις «καθαρές» μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τις ΑΠΕ». Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης, μια λιγνιτική παραγωγή της τάξης του 25% - 28% είναι απαραίτητη για τη χώρα, τόσο για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού, όσο και για λόγους οικονομικούς.
Το επανέλαβε και προ ημερών ο κ. Παναγιωτάκης, κατά την υπογραφή δανειακής σύμβασης ύψους 85 εκατ. ευρώ για 18 έργα ΑΠΕ, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της ΔΕΗ. «Το γεγονός ότι αναπτύσσουμε με μονοπωλιακό τρόπο και εκμεταλλευόμαστε τον λιγνίτη δεν σημαίνει κανενός είδους εμμονή ή μονομερή προσήλωση σε αυτό το καύσιμο», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η λιγνιτική παραγωγή σε κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό είναι κάτι «αναγκαίο για την χώρα, δεν είναι αναγκαίο για τη ΔΕΗ», η οποία επιτελεί ένα εθνικό καθήκον εκμεταλλευόμενη τον λιγνίτη.
Η ΔΕΗ είναι «αχθοφόρος του λιγνίτη», όπως είπε χαρακτηριστικά και κάνοντας την αυτοκριτική του, παραδέχθηκε ότι η επιχείρηση «πνίγηκε» όλα αυτά τα χρόνια από το …κάρβουνο. Σήμερα, με την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ διαβλέπει μια ευκαιρία για την επιχείρηση προκειμένου να στραφεί σε καθαρές μορφές ενέργειας.
 
Ανοιχτή πρόσκληση για τη μονάδα βιομάζας στο Αμύνταιο
Η σύμβαση με την ΕΤΕπ είναι το πρώτο σημαντικό βήμα σε μια μεγάλη διαδρομή που έχει χαράξει η θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ). Παράλληλα, στην τελική ευθεία εισέρχεται και το σχέδιο κατασκευής μονάδας βιομάζας στο Αμύνταιο Φλώρινας. Η ΔΕΗΑΝ, η οποία έχει εξασφαλίσει από τη ΡΑΕ τη σχετική αδειοδότηση, προχώρησε σε Ανοικτή Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, προκειμένου να επιλεγεί ο στρατηγικός συνεργάτης για την κατασκευή και λειτουργία της εγκατάστασης που θα παράγει «ανανεώσιμη» θερμότητα (45MWth) και ηλεκτρική ενέργεια (25 MW). Το κόστος του έργου εκτιμάται σε 65 εκατ. ευρώ.
Η μονάδα βιομάζας, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2019, θα εγκατασταθεί κοντά στον υφιστάμενο θερμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στο Αμύνταιο και με χρήση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων θα συνδεθεί με τα δίκτυα ηλεκτρισμού και τηλεθέρμανσης.
 
Ορθότερες συνθήκες ανάπτυξης των ΑΠΕ
Ο κ. Παναγιωτάκης, κατά την υπογραφή της σύμβασης με την ΕΤΕπ τόνισε ότι οι επενδύσεις της ΔΕΗ στον λιγνίτη έχουν φτάσει στα όριά τους, ενώ η κατασκευή της μονάδας «Πτολεμαΐδα V» είναι η τελευταία μεγάλη επένδυση της επιχείρησης στον λιγνίτη και γι’ αυτό η αποεπένδυση πρέπει να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Η εμπλοκή της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, όπως σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης θα δώσει μια νέα δυναμική και θα διαμορφώσει ορθότερες συνθήκες ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα μας, χωρίς επανάληψη των λαθών του παρελθόντος, «τα οποία πληρώνουμε ακόμα και σήμερα».
Ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός που εκπονεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επικεντρώνεται στην αξιοποίηση των ΑΠΕ, με στόχο, όπως υποστήριξε ο κ. Σταθάκης (στις αρχές Δεκεμβρίου, στο έβδομο Αναπτυξιακό Συνέδριο Περιφέρειας Ιουνίου που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα), να αυξάνουν συνεχώς το μερίδιό τους στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα, έτσι ώστε έως το 2030 σχεδόν το 50% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ΑΠΕ.
«Προχωράμε στη θέσπιση νέου Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, που θα αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν προκύψει (π.χ. υπερσυγκέντρωση έργων ΑΠΕ στον χώρο, σωρευτικές επιπτώσεις με βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές) », σημείωσε ο υπουργός. Και πρόσθεσε: «Θα ενισχύσει, επίσης, τα κίνητρα για επενδύσεις, µε σεβασμό στο ιδιαίτερο φυσικό τοπίο και πολιτιστικό περιβάλλον, τη μικρή κλίμακα του νησιωτικού χώρου, καθώς επίσης την ανεπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα και τη γεωργική γη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: