DEH

DEH

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Π.Μπουσμπουρέλης: Γιατί ο Σταθάκης έκλεισε μια καλή Συμφωνία

Π.Μπουσμπουρέλης: Γιατί ο Σταθάκης έκλεισε μια καλή Συμφωνία
Η ουσιαστική αναδιάρθρωση της ΔΕΗ ξεκινά
Η συμφωνία στον ενεργειακό τομέα είναι κομβικής σημασία για την αγορά ενέργειας γιατί θεσμοθετεί για πρώτη φορά την πώληση μονάδων από πλευράς της ΔΕΗ και δίνει την ευκαιρία στην επιχείρηση να προχωρήσει σε σημαντικά βήματα εξυγίανσης.
Το τι θα γίνει επί του πρακτέου είναι νωρίς ακόμα να το πούμε, καθώς είναι άγνωστο πόσο αξιόπιστοι θα είναι αυτοί που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον στο market test, όμως η ΔΕΗ υποχρεώνεται να αναζητήσει τα πρώτο βήμα τα αναδιάρθρωσης.
Είναι βέβαιο ότι θα αναπτυχθεί σημαντική κινητικότητα σε πολλά επίπεδα, καθώς οι λιγνιτικές αυτές μονάδες είναι υψηλής ποιότητας, σίγουρα ενδιαφέρουν τους Κινέζους, κανείς δεν γνωρίζει όμως τι θα αποφασίσει η Κομισιόν σε σχέση με αυτό.
Μπορούμε να πούμε ότι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έκλεισε μια καλή συμφωνία καθώς η ΔΕΗ δίνει μεν καλές μονάδες, αν τελικά υπάρξουν αγοραστές, αλλά κρατά το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου, τα υδροηλεκτρικά και τις μονάδες φυσικού αερίου.
Στην πράξη θα δούμε αν αυτό λειτουργήσει και η ΔΕΗ δυναμώσει με σημαντικές εισροές κεφαλαίων οπότε θα μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι από την μια ενισχύεται και από την άλλη κράτησε σημαντικά assets.
Σε μια αντίθετη περίπτωση σε έναν χρόνο από σήμερα μπορεί να μιλάμε για διαφορετικά πράγματα με την επιστροφή των υδροηλεκτρικών στα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία.
Όπως και να το κάνουμε η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η εξυγίανση της ΔΕΗ θα παραμείνουν υψηλά και στην πολιτική ατζέντα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Οι εξελίξεις για την ΔΕΠΑ αλλά και για τους υπόλοιπους τομείς δεν περιείχαν εκπλήξεις και κινήθηκαν στις προβλέψεις και εκτιμήσεις που είχαν καταγραφεί.
Η πώληση μονάδων όμως της ΔΕΗ αποτελεί μια πραγματική μεταρρύθμιση που απαιτεί πολιτική συναίνεση και μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της ουσιαστικής απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
Παράλληλα όμως είναι μια σημαντική ευκαιρία για την ΔΕΗ και τους μετόχους της, που οι πολιτικές του παρελθόντος την κατέστησαν από κεντρικό αναπτυξιακό εργαλείο και επένδυση υπεραξιών για τους επενδυτές, σε πολιτικό όργανο εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων και νοσηρών προμηθειών.
Μια ευκαιρία για να ελέγξει αποτελεσματικότερα τα οικονομικά της και να ανακτήσει την ισχύ και την ανταγωνιστικότητα προς όφελος και της κοινωνίας αλλά και της παραγωγής. Και σε αυτό θα παίξουν ρόλο και οι μονάδες που εξασφαλίζουν παράταση ζωής.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: