DEH

DEH

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Αξιολόγηση: «Έκλεισαν» τα ενεργειακά

Του Κώστα Δεληγιάννη    
Αξιολόγηση: «Έκλεισαν» τα ενεργειακά
Συμφωνία στις εκκρεμότητες για τα ενεργειακά -λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ, αγορά φυσικού αερίου-προέκυψε κατά την πολύωρη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των
θεσμών. 
 Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, σε ό,τι αφορά την αποεπένδυση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ολοκληρωθεί αργότερα, προς το τέλος του 2018, μέσα από μία διαδικασία που θα περιλαμβάνει πολλά στάδια και η οποία θα υλοποιηθεί από τη ΔΕΗ. Αντίθετα, η συμφωνία άνοιξε τον δρόμο για την άμεση διενέργεια του market test, η έναρξη του οποίου θα δρομολογηθεί από την επόμενη κιόλας εβδομάδα. 
 Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Ενέργειας, έφτασε και επίσημα η λίστα που ενέκρινε η DG Comp για την αποεπένδυση. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η «Μελίτη 1» στη Φλώρινα, η άδεια κατασκευής μίας δεύτερης μονάδας στον ίδιο σταθμό, όπως και οι «Μεγαλόπολη 3» και «Μεγαλόπολη 4» στην Πελοπόννησο. 
 Σε ό,τι αφορά τα «αντισταθμιστικά» μέτρα που διεκδικεί η ελληνική πλευρά, «κλείδωσε» πως στις προς πώληση μονάδες θα διασφαλισθούν για εύλογο χρονικό διάστημα οι θέσεις εργασίας. Επίσης, ήδη έχει αποσταλεί στην Κομισιόν το αίτημα για τη διασφάλιση 32.000 ωρών λειτουργίας στις δύο μονάδες στο Αμύνταιο, οι οποίες θα παραμείνουν στη ΔΕΗ, ενώ αναμένεται η οριστική απάντηση. 
 Στον τομέα του φυσικού αερίου και στην περίπτωση της αναπροσαρμογής της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στις δύο ΕΠΑ, οι θεσμοί και η ελληνική πλευρά συμφώνησαν στο σχέδιο των τριών εμπλεκόμενων εταιρειών, δηλαδή της ΔΕΠΑ, της ιταλικής Eni και της ολλανδικής Shell, υπό την προϋπόθεση πως αυτό θα πάρει το «πράσινο φως» από την ελληνική επιτροπή ανταγωνισμού. 

 
 Το σχέδιο αυτό προβλέπει την πώληση όλου του μεριδίου της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας από την Eni, με την ταυτόχρονη απόκτηση από τη ΔΕΠΑ μεριδίου στην ΕΠΑ Αττικής από τη Shell, καθώς η ολλανδική εταιρεία θέλει να αποχωρήσει εντελώς. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως η ΔΕΠΑ θα γίνει κάτοχος του 100% της ΕΠΑ Αττικής, αφού ενδεχομένως ένα ποσοστό της Shell θα καταλήξει σε τρίτο αγοραστή. 
   Ξεκινούν οι συζητήσεις για τα τελικά κείμενα   
 Το Σάββατο ξεκινούν οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση των κειμένων.Αναλυτικά, το πρόγραμμα συναντήσεων κυβέρνησης - θεσμών για το Σάββατο έχει ως εξής: 
  •  ​  12:00  Δημοσιονομικά 
  •    13:00  Φορολογικά 
  •    14:30  Έναρξη συζητήσεων για την ολοκλήρωση των κειμένων, με πρώτη ενότητα τα Χρηματοπιστωτικά. 

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: