DEH

DEH

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Σε ρόλο "προξενητή" η ΔΕΗ για να μπουν και ενεργοβόροι βιομηχανίες στη διεκδίκηση λιγνιτικών μονάδων



Ρόλο «προξενητή» σε συνοικέσια που δρομολογούνται μεταξύ βιομηχανικών και ενεργειακών ομίλων, ελληνικών και ξένων, φέρεται να έχει αναλάβει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης εν όψει του market test για την «αποεπένδυση» του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, όπως αναφέρει σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».


Η ΔΕΗ φέρεται να έχει στρέψει το ενδιαφέρον της και στο ενδεχόμενο συμμετοχής ελληνικών ενεργοβόρων βιομηχανιών, μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων με ενεργειακές εταιρείες.

Προς τούτο, ο πρόεδρος της ΔΕΗ φέρεται να έχει ήδη κάνει κάποιες πρώτες επαφές με βιομηχανίες χάλυβα, τσιμέντου και διύλισης, εισπράττοντας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον εκ μέρους τους.

Στη λίστα των δυνητικών επενδυτών αυτής της κατηγορίας που έχει καταρτίσει η ΔΕΗ, σύμφωνα με την εφημερίδα, συμπεριλαμβάνονται βιομηχανίες όπως η Αλουμίνιον, η ΕΛΒΑΛ, η ΧΑΛΚΟΡ, οι τσιμεντοβιομηχανίες ΤΙΤΑΝ και ΑΓΕΤ Ηρακλής, όπως και τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ και της Motor Oil.

Το μοντέλο που εξετάζεται είναι η συμμετοχή τους με ένα ποσοστό της τάξης του 10-15% σε κοινοπρακτικά σχήματα που θα ενδιαφερθούν για τις μονάδες της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης.
Παράλληλα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι βιομηχανίες θα υπογράψουν προθεσμιακά συμβόλαια για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε μακροχρόνια βάση.

Η παράμετρος αυτή εκτιμάται ως πολύ σημαντική για την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος των ενεργειακών ομίλων που εξετάζουν τη συμμετοχή τους στο market test, καθώς μπορεί να διασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο κ. Παναγιωτάκης φέρεται να έχει διαβεβαιώσει τους βιομηχανικούς συνομιλητές του, όπως και τους δυνητικούς ενεργειακούς επενδυτές, ότι οι μονάδες θα δοθούν με όρους που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά τους.

Τέλος, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η ΔΕΗ έχει αναθέσει μελέτη σε ανεξάρτητο οίκο προκειμένου να προσδιοριστεί «ιδανικός αριθμός» εργαζομένων για τη λειτουργία των μονάδων, με τους εργαζόμενους που θα περισσέψουν να σχεδιάζεται να μεταφερθούν στη ΔΕΗ προτού οι μονάδες βγουν προς πώληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: