DEH

DEH

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Σταθάκης: Την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία για τις λιγνιτικές – Η Kομισιόν δεν αποκλείει τους Κινέζους

Σταθάκης: Την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία για τις λιγνιτικές – Η Kομισιόν δεν αποκλείει τους ΚινέζουςΤην επόμενη εβδομάδα κλείνει η συμφωνία με την Κομισιόν για το χαρτοφυλάκιο των λιγνιτικών μονάδων που θα μπει στο market test προς πώληση.
Σε ερώτηση
του www.worldenergynews για το εάν η Κομισιόν έχει υποχωρήσει σε σχέση με την είσοδο εταιρειών εκτός ευρωζώνης στο market test  όπως οι Κινέζοι ο υπουργός ενέργειας κ. Γ. Σταθάκης απάντησε  ότι δεν
υπάρχει κάτι που να το αποκλείει.
Ερωτηθείς από το  www.worldenergynews ο κ. Ντομινίκ Ριστορί για το πως θα αντιμετωπίσει η Κομισιόν συμμετοχή εταιριών εκτός ευρωζώνης στο maket test των λιγνιτικών μονάδων που θα πουλήσει η ΔΕΗ δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση αναφερόμενος στις αρμοδιότητες της διευθυνσής του, από την άλλη πλευρά όμως δεν απέκλεισε και ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
O κ. Ριστορί έδωσε μιαν απάντηση θεσμικού χαρακτήρα εξηγώντας εμμέσως ότι δεν είναι η διεύθυνσή του αυτή που θα βάλει περιορισμούς στην παρούσα φάση.
Κατά συνέπεια αυτό δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση, η οποία "δουλεύει" την προεργασία πώλησης των λιγνιτικών σε κορυφαίο κοινοτικό επίπεδο να προάγει την εναλλακτική λύση πώλησης λιγνιτικών σε εταιρίες εκτός Ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα είναι οι Κινέζοι που εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον.
Αν κάτι τέτοιο προχωρήσει δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει και οριστική κατάληξη, όμως μπορεί να δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο καθώς η έγκριση ενός αποτελέσματος με Κινέζους για παράδειγμα να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και προσφορές επί του πρακτέου, θα πάρει χρόνο για να κριθεί σε κορυφαίο ευρωπαικό επίπεδο.
Συμπερασματικά το ζήτημα συμμετοχής κινέζικων ή άλλων εταιρειών εκτός ευρωζώνης στο maket test είναι ανοικτό.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους του ευρωπαϊκού δικαίου μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να οδηγηθεί στην ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού

Παράλληλα ο διευθυντής της ενεργειακής επιτροπής Ντομινίκ Ριστορί σημείωσε τη μεγάλη σημασία του FSRU – Πλωτού σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης, για τον ανεφοδιασμό της Ευρώπης σαν εναλλακτική πηγή.
Ο κ. Ριστορί έδωσε μεγάλη σημασία στις εναλλακτικές επιλογές για τον ανεφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο η σημασία του οποίου βαίνει αυξανόμενη και αποτελείτο πλέον σημαντικό καύσιμο.

Τη μεγάλη σημασία συνεργασίας Αράβων και Ευρωπαίων για την καθαρή ενέργεια τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Θ. Κιτσάκος ο οποίος και σημείωσε ότι στόχος της ενεργειακής πολιτικής είναι να καταστεί η Ελλάδα γέφυρα του ανεφοδιασμού φυσικού αερίου με την Ευρώπη.
Ο ίδιος σημείωσε την δυνητική πρόσβαση της ΔΕΠΑ και της χώρας γενικότερα στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κασπίας και υπογράμμισε τη σημασία του Eastmed σαν νέο ενεργειακό διάδρομο για την Ευρώπη.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: