DEH

DEH

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης ο Δήμαρχος Εορδαίας για το χρέος της ΔΕΥΑΚ στη ΔΕΗ

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ ΣΕ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΚΑΙ ΑΜΥΝΤΑΙΟ
Με πρώτο θέμα στην ατζέντα το χρέος της ΔΕΥΑΚ προς τη ΔΕΗ και η κατάσχεση των λογαριασμών της επιχείρησης συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή στην Πτολεμαΐδα το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, πρόεδρος του οποίου είναι ο Σάββας Ζαμανίδης, δήμαρχος Εορδαίας. Ο δήμαρχος μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα χαρακτήρισε ως αιφνιδιαστικές τις κινήσεις από τη ΔΕΗ, ζητώντας να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Μάλιστα σημείωσε με νόημα πως αν η κατάσχεση προχωρούσε κανονικά, η ΔΕΗ θα λειτουργούσε «τοκογλυφικά», σημειώνοντας πως σήμερα το ποσό των τόκων ξεπερνάει το αρχικό χρέος.
Ειδικότερα, για το θέμα της κατάσχεσης της ΔΕΗ από τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ,  ο κ.Ζαμανίδης είπε πως όπου χρειαστεί θα συμβάλει  το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων μαζί με τον Δήμο Κοζάνης, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική δυνατότητα του Δήμου Κοζάνης αλλά και του Δήμου Εορδαίας που ενδεχομένως αύριο – μεθαύριο να έχει ίδια προβλήματα. Όπως σημειώνει ο δήμαρχος, παρόμοια προβλήματα αντιμετώπιζαν από κοινού οι ΔΕΥΑ Κοζάνης και Εορδαίας, όταν 20 χρόνια πριν λόγω της μεγάλης πτώσης του υδροφόρου ορίζοντα και η άντληση του νερού ύδρευσης ήταν πολύ πιο κοστοβόρα, αποφάσισαν οι τότε δημοτικές αρχές να μην πληρώσουν . Υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις και όπως αναφέρει ο κ. Ζαμανίδης, επειδή σήμερα οι τόκοι είναι μεγαλύτεροι από το κεφάλαιο θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός , στην αποπληρωμή, να υπάρξει ρύθμιση ή να αποφύγει η ΔΕΥΑΚ να πληρώσει ένα μέρος των τόκων. «Αν η ΔΕΗ πάρει ένα μεγάλο ποσό από τόκους θα είναι σαν να λειτουργεί τοκογλυφικά», είπε με νόημα , ζητώντας να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Το εν λόγω θέμα απασχόλησε και τον δήμο Εορδαίας, με τον κ. Ζαμανίδη να λέει πως θα έπρεπε πριν γίνουν αιφνιδιαστικές κινήσεις από τη ΔΕΗ να έχει εξαντληθεί πρώτα η δυνατότητα συνεννόησης.
 
Για τη σύμβαση ΔΕΗ με τις τηλεθερμάνσεις 
Το καυτό θέμα της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης στην περιοχή, και ειδικότερα η σύμβαση της ΔΕΗ με τους δήμους στους οποίους λειτουργεί η παροχή θερμικής ενέργειας απασχόλησε, επίσης, το Δίκτυο.  Όπως είπε ο κ. Ζαμανίδης: «Εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχει σύμβαση με τη ΔΕΗ για την παροχή θερμικής ενέργειας . Υπήρξε μόνο μια παλιά σύμβαση, ενώ από το 2012 και μετά υπήρξε μια σιωπηρή παράταση . Εκκρεμούσαν πολλά ζητήματα στα οποία θα έπρεπε να υπάρξει συμφωνία για να δούμε αν θα πάμε σε υπογραφή σύμβασης. Εδώ και δύο χρόνια, βρισκόμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ, ενώ όλοι οι δήμοι που έχουμε τηλεθερμάνσεις, Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και Μεγαλόπουλη συζητάμε για το πως θα πάμε σε μια συμφωνία πλαίσιο με τη ΔΕΗ όπου θα μπουν κανόνες που θα τηρούνται. Πολλά θέματα που μας  απασχολούσαν γίνονται δεκτά, αλλά υπάρχουν διάφορα εκκρεμή αιτήματα». Ένα πάγιο αίτημα της περιοχής που ήθελε η τιμή της θερμικής μονάδας να συνδέεται με το κόστος παραγωγής του λιγνίτη και όχι με την τιμολόγηση του τιμολογίου από όπου εξαρτάται η όποια αύξηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είχε ως συνέπεια τη μεταβολή της θερμικής μονάδος που πληρώναμε στη ΔΕΗ. Αυτό φαίνεται ότι ξεπερνιέται και εναρμονίζεται με τις τηλεθερμάνσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: