DEH

DEH

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Δημητρακόπουλος (πρ. Ένωσης για το Λιγνίτη): Εθνική ανάγκη να στηριχθεί η παραγωγή ενέργειας από τον λιγνίτη



Για τους στόχους του νέου σωματείου για την ενέργεια, που συστάθηκε την  1η Νοεμβρίου, αλλά και που στοχεύουν οι εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτό, μίλησε μεταξύ άλλων στο "Pάδιολόγος" και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Πρόεδρος προσωρινής διοικούσας επιτροπής και τομεάρχης Υδρογεωλογικών Μελετών της ΔΕΗ, Δημήτρης Δημητρακόπουλος , εκπροσωπώντας το συσταθέν σωματείο : «Ένωση για το Λιγνίτη».


Όπως ο ίδιος τόνισε, το σωματείο συστάθηκε όταν εταιρείες που ασχολούνται με τον λιγνίτη εξέφρασαν την ανησυχία τους για την συνεχιζόμενη τάση απαξίωσης  του λιγνίτη, όσων αφορά στην συμβολή του στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό,  σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένα εντελώς συγκυριακό φαινόμενο που οφείλεται στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που όμως δεν ανταποκρίνεται στις γενικότερες ανάγκες της χώρας. Επομένως, από κάποιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο και γνωρίζουν πολύ καλά τα ενεργειακά ζητήματα, τις προοπτικές και τα προβλήματα, εκφράστηκε μια αναζήτηση για το τι θα μπορούσε να γίνει για τη μεταβολή αυτής της αρνητικής δημοσιότητας που άρχισε να διαμορφώνεται. Αποφασίστηκε να οργανωθεί ένας σύνδεσμος για την αναστροφή αυτού του αρνητικού κλίματος, τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Στο σωματείο συμμετέχουν ιδιώτες που μετέχουν στην παραγωγή λιγνίτη (ΜΕΤΕ, Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, ΛΑΡΚΟ και ΔΕΗ) . Επίσης, συμμετέχουν οι εταιρείες που συμμετέχουν στην εξόρυξη ,  μεταφορά λιγνίτη και εκμετάλλευση (ΤΕΡΝΑ, ΚΑΠΑ Δυναμική, ΚΗΠΟΣ, ΙΝΤΕΡΚΑΤ, ΓΑΙΑ , ΠΥΡΑΜΙΣ κ.α.). Ακόμη, συμμετέχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται ευρύτερα είτε στον μελετητικό χώρο , είτε στη συντήρηση εξοπλισμού ( Interge, από τον όμιλο Κοπελούζου, Σαββίδης constructions κ.α.).

Πρώτοι στόχοι και προτεραιότητες είναι, αρχικά, να ενημερωθούν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως τον Περιφερειάρχη, το Δίκτυο Ενεργειακών Πόλεων, ενώ στόχος του σωματείου είναι να ενημερωθούν όλοι οι δήμαρχοι των περιοχών που δραστηριοποιείται η ενέργεια. «Στόχοι μας είναι να επανέλθει και να γίνει πάλι ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός για την χρησιμοποίηση του λιγνίτη και γενικότερα για την ενεργειακή πολιτική που θα έχει η χώρα. Η πολιτεία πρέπει να οργανώσει έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό σύμφωνα με τις σημερινές δημοσιονομικές δυσκολίες», προσέθεσε ο ίδιος, όπως αναφέρει το prlogos.gr. Μάλιστα, προσέθεσε πως το συσταθέν σωματείο  δεν είναι αντίθετο στις ΑΠΕ, αλλά όπως υποστηρίζει, με τις σημερινές συνθήκες δεν είναι δυνατή η άμεση και βίαιη μετάβαση σε αυτές . «Αυτό μπορεί να γίνει σταδιακά και εμείς θέλουμε να το αναδείξουμε», τόνισε.

«Στόχος η παράταση λειτουργίας των μονάδων»

Σε γενικές γραμμές, αυτό που ισχύει σήμερα στον λιγνιτικό τομέα, είναι ο περιορισμένος αριθμός των αντίστοιχων ΑΗΣ Αμυνταίου και ΑΗΣ Καρδιάς, 17.000 ώρες, λόγω υποχρέωσης της χώρας μας. Σύμφωνα με τη σημερινή κατάσταση και επειδή τόσο το χειμώνα που μας πέρασε αλλά και το καλοκαίρι, υπήρχε η αναγκαιότητα να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες , που ήταν απαραίτητο να καλυφθούν και εκείνη την εποχή οι ΑΠΕ δεν μπορούσαν να συνεισφέρουν όσο έπρεπε , αναγκάστηκε να δουλέψουν περισσότερο οι ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου, έχοντας εξαντλήσει σχεδόν τις ώρες λειτουργίας τους, τόνισε ο κ.Δημητρακόπουλος . «Υπάρχει άμεσος κίνδυνος, γεγονός που το έχουν επισημάνει και οι αντίστοιχοι δήμαρχοι, να μείνουν οι αντίστοιχες περιοχές χωρίς τηλεθέρμανση!», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι στόχος του σωματείου είναι να περάσουν οι μονάδες στις 32.000 ώρες λειτουργίας, μέχρι σταδιακά να αντικατασταθούν οι μονάδες αυτές. Επίσης, ένας δεύτερος στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ανάδειξη των θετικών στοιχείων αξιοποίησης του λιγνίτη .

Για την παλαιότητα των μονάδων

Απαντώντας για την παλαιότητα των μονάδων, ο κ. Δημητρακόπουλος αντέτεινε τις τεχνολογικές αναβαθμίσεις  , ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν με ασφάλεια για την τηλεθέρμανση έως ότου αντικατασταθούν από τις νέες μονάδες και έως ότου είναι δυνατόν να εδραιωθεί η τροφοδότηση από άλλη πηγή ενέργειας. «Με την ολοκλήρωση κατασκευής της νέας μονάδας, να δώσουμε στην Πτολεμαΐδα την ενέργεια που απαιτείται», σχολίασε χαρακτηριστικά. «Είναι εθνική ανάγκη να στηριχθεί η παραγωγή ενέργειας από τον λιγνίτη και η σταδιακή μετάβαση στις ΑΠΕ», κατέληξε, λέγοντας πως κανείς δεν είναι αντίθετος με την αξιοποίηση των ΑΠΕ, λέγοντας τέλος πως επιζητούν τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: