DEH

DEH

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Μετά την ΔΕΗ, απολύει τους “υπερήλικες” και ο ΔΕΔΔΗΕ



Στα χνάρια της μητρικής ΔΕΗ για τους εργαζομένους που, παρότι θα μπορούσαν να βγουν σε σύνταξη, έχουν επιλέξει να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους, βαδίζει πλέον και ο ΔΕΔΔΗΕ.
Συγκεκριμένα, όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία το ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ στις 2 Νοεμβρίου, το τρέχον έτος θα λυθούν οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., που έχει θεμελιώσει δικαίωμα κύριας σύνταξης και επιπλέον, έχει συμπληρώσει συγκεκριμένα όρια ηλικίας. 


Πιο αναλυτικά, ο ΔΕΔΔΗE θα προχωρήσει στη λύση της σύμβασης εργασίας εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και όριο ηλικίας μέχρι 31.12.2017, δηλαδή:
-το 60ο έτος ηλικίας για απασχολούμενους σε καθήκοντα με ασφάλιση ΒΑΕ ή ΥΒΑΕ,
-το 62ο έτος ηλικίας για το λοιπό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των Διοικητικών Στελεχών του 3ου και 4ου ιεραρχικού επιπέδου και των Ειδικών Στελεχών όλων των ιεραρχικών επιπέδων ή βαθμίδων και
-το 65ο έτος ηλικίας οι απασχολούμενοι σε καθήκοντα Διοικητικών Στελεχών του 1ου και 2ουιεραρχικού επιπέδου και των Ειδικών Συμβούλων Διοίκησης της παρ.4 του άρθρου 11 του Κανονισμού Λειτουργίας.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ, στους εργαζόμενους που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και αποχωρήσουν με συναίνεσή τους συνταξιοδοτούμενοι, το αργότερο μέχρι τις 28.02.2018, θα καταβληθεί το καθαρό ποσό των 15.000 ευρώ, εφόσον υποβάλλουν σχετική αίτηση μέχρι τις 31.01.2018. Τυχόν οφειλές τους προς την εταιρεία θα συμψηφιστούν με το παραπάνω ποσό.
Σε περίπτωση που υπάρξουν εργαζόμενοι που δεν θα αποδεχθούν να αποχωρήσουν σύμφωνα με τις παραπάνω προβλέψεις, το ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ αποφάσισε ότι η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους.
Οι απολύσεις των εργαζομένων αυτών θα προχωρήσουν σταδιακά, αρχίζοντας από τις 31 Μαρτίου 2018 και σύμφωνα με την ημερομηνία συμπλήρωσης του αντίστοιχου ηλιακού ορίου.
Η απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ για τις απολύσεις αφορά και εργαζόμενους της εταιρείας που είναι αποσπασμένοι σε διάφορους φορείς.
Οι απολύσεις στη ΔΕΗ
Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις στη ΔΕΗ, στους 310 ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός όσων αποχώρησαν με τη διαδικασία της «εθελούσιας εξόδου» με πριμ 15.000 ευρώ για όσους πληρούσαν τα όρια συνταξιοδότησης καθώς και όσων αφορούσε η ρύθμιση άνευ ορίου ηλικίας  για όσους δούλευαν σε χώρους που παρουσιάστηκαν προβλήματα ή έκλεισαν (π.χ. ορυχείο Αμύνταιου, ΑΗΣ Πτολεμαϊδας, Κερατσίνι, Αλιβέρι).
Η τελευταία προθεσμία που είχε δοθεί για οικειοθελή αποχώρηση έληξε στα τέλη του φετινού Ιουνίου.
Έκτοτε, η ΔΕΗ προχώρησε στη μονομερή καταγγελία των συμβάσεων όσων εργαζομένων πληρούσαν τα κριτήρια (όρια συνταξιοδότησης) και δεν ακολούθησαν τη διαδικασία της «εθελουσίας εξόδου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί οι εργαζόμενοι είναι περίπου 15, ενώ ενδεχόμενες εκκρεμότητες αναμένεται να διευθετηθούν το προσεχές διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: