DEH

DEH

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Πρόταση - βόμβα της Κομισιόν Κατάργηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου

 
Tην κατάργηση των επιδοτήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των οποίων και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο έχει ζητήσει η Ευρωπαική Επιτροπή, όπως έγινε γνωστό σήμερα κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας  (ΙΕΑ) για την Ελλάδα. Ωστόσο μέχρι στιγμής η κατάργηση των επιδοτήσων και των ΥΚΩ είναι θέματα τα οποία δεν έχουν συμφωνηθεί αν και πότε θα εφαρμοστούν.  που παρουσιάστηκε σήμερα στην Αθήνα.του ημαντικά επιτεύγματα στη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα που καθιστούν την ενέργεια παράγοντα ενίσχυσης και όχι εμπόδιο στην ανάκαμψη της οικονομίας καταγράφει η
Ο  εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Dr. Fatih Birol, παρουσιάζοντας την έκθεση στην Αθήνα, στο κτίριο του  υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο διαχωρισμό και την μερική ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ καθώς και στα βήματα για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, συγχαίροντας τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη και την ελληνική πολιτεία για το "εντυπωσιακό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί" στον τομέα της ενέργειας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. 
Η ΙΕΑ  εκτιμά ότι η χώρα μας θα επιτύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το 2020 καθώς και τους ενεργειακούς στόχους που συνδέονται με αυτούς. Το 2016 η Ελλάδα αναδείχθηκε δευτερη μεταξύ των χωρών του ΔΟΕ ως προς τη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το μερίδιο των ΑΠΕ στην παραγωγή ρεύματος έφτασε πέρυσι στο 31%. 
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι ο μετασχηματισμός της αγοράς ηλεκτρισμού θα διασφαλίσει πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον και χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, ενώ περιγράφοντας την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης τόνισε επίσης ότι στηρίζεται σε 5  άξονες, τη  μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την  αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, την  έμφαση στην παραγωγή ενέργειας από εγχώριες πηγές και την εκπλήρωση διεθνών στόχων για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.
'Οσον αφορά στην κατάργηση των επιδοτήσεων, ο ΔΟΕ προτείνει η ενίσχυση των ευάλωτων καταναλωτών να γίνεται μέσω άλλων πολιτικών όπως η φορολογία. "Πουθενά στον κόσμο οι επιδοτήσεις δεν κατήργησαν τη φτώχεια" δήλωσε  ο κ. Birol , προσθέτοντας ότι η κοινωνική πολιτική δεν πρέπει να γίνεται μέσω των επιχειρήσεων.
Υπάρχει όμως και πρόταση της Κομισιόν για την κατάργηση των επιδοτήσεων στα τιμολόγια Ηλεκτρικής Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου και του  Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος.  Διευκρίνισε πάντως ότι δεν έχει συμφωνηθεί η τροποποίηση της σχετικής Οδηγίας  και ότι πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ισπανία και η Γαλλία διαφωνούν. Πρόσθεσε δε ότι η Ευρωπαική Επιτροπή αναγκάστηκε να προτείνει μία μεταβατική περίοδο για την κατάργηση των επιδοτήσεων, αρχικά για  5 και στη συνέχεια για 10 χρόνια.
Στις συστάσεις του ΙΕΑ για την  Ελλάδα περιλαμβάνονται ακόμα η μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, η  υποστήριξη των ΑΠΕ σε συνάρτηση όμως με την οικονομική κατάσταση της χώρας,, ο  περιορισμός του μεριδίου του λιγνίτη, η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και τις μεταφορές, η επιτάχυνση της διασύνδεσης των νησιών και η ενίσχυση των ρυθμιστών της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: