DEH

DEH

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Η Κομισιόν «κλείνει το μάτι» στους Κινέζους για τον λιγνίτη


Η Κομισιόν «κλείνει το μάτι» στους Κινέζους για τον λιγνίτη Της Μαριάννας Τζάννε
 
Παράθυρο για τη συμμετοχή μη Ευρωπαϊκών εταιρειών στο market test για την πώληση του λιγνίτη άνοιξε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, κ. Μάρος Σέφκοβιτς.
Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Greek Energy Forum, υπό την ομπρέλα της
ΕΕ, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος για πρώτη φορά άφησε ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο, θέτοντας ως προϋπόθεση να έχει την συναίνεση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Ο κ. Σέφκοβιτς δήλωσε ότι υπό όρους είναι επιτρεπτή η συμμετοχή, άποψη με την οποία εμμέσως ευθυγραμμίστηκε πρόσφατα και ο υπουργός Περιβάλλοντος, λέγοντας ότι «δεν απαγορεύεται».

Η οριστικοποίηση του πακέτου για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ βρίσκεται στην τελική ευθεία ωστόσο το ενδιαφέρον των διεθνών ενεργειακών παικτών είναι σαφές ότι θα καθοριστεί από το μείγμα των μονάδων που θα ενταχθούν στο καλάθι. Η κυβέρνηση και ο κ. Γιώργος Σταθάκης είναι οι μόνοι που δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα υπάρχει ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Η εγχώρια ενεργειακή αγορά στους οποίους περιλαμβάνονται κορυφαίες εταιρείες του κλάδου έχουν επισημάνει σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι το ενδιαφέρον θα προέλθει κυρίως από Κίνα και Ανατολική Ευρώπη.

Σε ανάλογη γραμμή βρίσκεται και ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, οποίος δεν έχει διστάσει να δηλώσει ότι οι μνηστήρες θα προέλθουν από Κίνα, Ιαπωνία αλλά και Αμερική. Έχει μάλιστα επισημάνει ότι χωρίς αυτές τις εταιρείες ο διαγωνισμός θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: