DEH

DEH

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Χειμερινός εφιάλτης για νέα ενεργειακή κρίση



Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μπορεί να διανύουμε από πλευράς καιρικών συνθηκών ένα ήπιο φθινόπωρο, εντούτοις τα σημάδια που έρχονται από το μέτωπο της ενεργειακής επάρκειας είναι ανησυχητικά και δείχνουν ότι το σύστημα θα περάσει δύσκολες ώρες όταν αυξηθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο των καλοκαιρινών αιχμών, όταν δηλαδή αυξανόταν σημαντικά η ζήτηση ρεύματος λόγω της χρήσης κλιματιστικών, έχει μεταφερθεί το χειμώνα, αφού σημαντικός αριθμός καταναλωτών χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση.


Πως έχει προκύψει το πρόβλημα;

Φέτος λοιπόν ο συνδυασμός της λειψυδρίας καθώς και ορισμένων προβλημάτων σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, τόσο της ΔΕΗ όσο και ιδιωτικών, δημιουργεί ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για την επάρκεια του ενεργειακού συστήματος. Αυτή τη στιγμή είναι εκτός λειτουργίας 2 λιγνιτικά εργοστάσια (Άγιος Δημήτριος 2 & 5), 2 μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ (Κομοτηνή και Μεγαλόπολη 5) καθώς και μία ιδιωτική μονάδα (Ήρων). Έτσι  χωρίς ακόμη να υπάρχει υψηλή ζήτηση από το δίκτυο ( η μέγιστη αιχμή δεν ξεπερνά τις 7000MW) το σύστημα δοκιμάζεται και ανεβαίνουν σημαντικά οι χονδρεμπορικές τιμές.

Για παράδειγμα σήμερα, η κατάσταση των μονάδων παραγωγής οδήγησε τους υπευθύνους να επιστρατεύσουν το σύνολο των διαθέσιμων μονάδων οι οποίες σήμερα θα λειτουργήσουν τις ώρες της απογευματινής αιχμής σε πλήρες δυναμικό. Παράλληλα τις ώρες που θα έχουμε αυξημένη ζήτηση για ενέργεια , προβλέπεται να ενισχυθεί η υδροηλεκτρική παραγωγή, παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ είναι εξαιρετικά χαμηλά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών μονάδων,  η στάθμη είναι η δεύτερη χαμηλότερη της τελευταίας 12ετίας.

Ενδεικτικό της σημασίας της κατάστασης είναι ότι έχουν προγραμματιστεί αυξημένες εισαγωγές ρεύματος από τα βόρεια σύνορα, ενώ και η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος έχει εκτιναχθεί στα 78,15 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν μόλις πριν λίγες ημέρες βρισκόταν στα επίπεδα των 50 - 55 ευρώ. Σημειώνεται ότι για κάποιες ώρες της ημέρας η οριακή τιμή του συστήματος (ωριαία χονδρεμπορική τιμή) θα φτάσει στα 125 ευρώ η μεγαβατώρα. 

Πως έχουν με βάση την τωρινή εικόνα τα δεδομένα για το χειμώνα;

Εφόσον επιστρέψουν οι μονάδες που βρίσκονται σε συντήρηση ή έχουν βλάβη, τότε θεωρητικά το σύστημα δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα παρά μόνο εάν έχουμε όπως πέρυσι προβλήματα με την ομαλή τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο. Ωστόσο και αυτό το ενδεχόμενο είναι μάλλον περιορισμένο καθώς η ΔΕΠΑ έχει ήδη κάνει προπαρασκευή ώστε να μπορεί να εισάγει επιπλέον φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG από την Αλγερία. 

Το σύστημα όπως δείχνει η τωρινή εικόνα δε θα μπορεί να στηριχθεί στα υδροηλεκτρικά, καθώς δεν έχουμε καλή βροχόπτωση, ενώ οι ταμιευτήρες θα γεμίσουν ξανά την άνοιξη. Μάλιστα από κάποιες πλευρές εκφράζεται ανησυχία για το γεγονός ότι μπαίνουν σήμερα σημαντικές ποσότητες υδροηλεκτρικής παραγωγής, και σπαταλώνται πόροι που πιθανόν να είναι πιο χρήσιμοι το χειμώνα.
Ωστόσο είναι σαφές ότι σήμερα ακόμη και με αιχμή της ζήτησης στα 6900MW το ηλεκτρικό σύστημα δοκιμάζει τις αντοχές του. .Έτσι σε περίπτωση που το χειμώνα έχουμε κάποιο νέο απρόοπτο με μονάδα παραγωγής να τίθεται εκτός λειτουργίας ή υπάρξουν προβλήματα με την ομαλή τροφοδοσία φυσικού αερίου από τους αγωγούς, τότε είναι σαφές ότι θα επανεμφανιστούν προβλήματα ομαλής ενεργειακής τροφοδοσίας, όπως συνέβη πέρυσι το χειμώνα με την περίφημη ενεργειακή κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: