DEH

DEH

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Τα πυρά των φωτοβολταϊκών συγκεντρώνουν οι αναφορές Σκρέκα, Φωτήλα και Μανιάτη για τη «χρέωση προμηθευτή»

 
Έντονες αντιδράσεις από τον κλάδο των ΑΠΕ έχουν ξεσηκώσει αρκετές αναφορές βουλευτών κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή την προηγούμενη Παρασκευή για την ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για την κατάσταση στη ΔΕΗ.
Οι αντιδράσεις εστιάζουν κυρίως στις τοποθετήσεις βουλευτών σε σχέση με τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.
Η πρώτη «επίσημη» αντίδραση ήρθε από τον ΣΠΕΦ που με επιστολή που έστειλε προς τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη καλώντας τον να επαναφέρει στην τάξη το βουλευτή της ΝΔ Ιάσωνα Φωτήλα, τον οποίο κατηγόρησε για δυσφημιστικές αναφορές και στοχοποίηση κατά των ΑΠΕ.
Στη συνέχεια, κύκλοι της αγοράς των ΑΠΕ τόνιζαν ότι ο τρόπος υπολογισμού και πληρωμής του κόστους των ΑΠΕ, όπως επαναπροσδιορίστηκε τον Αύγουστο του 2016, με διάταξη του Ν.4414/16 που ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή, έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς, καθώς έχει οδηγήσει ήδη σε σημαντική  μείωση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ ενώ αναμένεται και ο λογιστικός μηδενισμός του μέχρι το τέλος του 2017.
Έντονες είναι και οι αντιδράσεις από τη μεριά του ΠΣΑΦ, στελέχη του οποίου χαρακτηρίζουν τη στάση των βουλευτών Κ. Σκρέκα, Ιασ. Φωτήλα και Γ. Μανιάτη (μέσω σχολίου του) ως το λιγότερο εχθρική προς τα φωτοβολταϊκά. Όπως καταγγέλλεται, οι τρεις βουλευτές σε πλήρη ομοφωνία βάλουν κατά του νόμου Σκουρλέτη, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη «χρέωση προμηθευτή» υπέρ του ΕΛΑΠΕ.
Όπως διευκρινίζουν οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ, η «χρέωση προμηθευτή» που καταβάλλουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στο ΛΑΓΗΕ, θεσπίστηκε ως ανταποδοτική χρέωση που πληρώνουν οι προμηθευτές για το φτηνότερο (λόγω ΑΠΕ) ρεύμα που αγοράζουν από το σύστημα. Έτσι, η χρέωση αυτή δεν αποτελεί ούτε φόρο, ούτε «τέλος», ενώ σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).
Μάλιστα, από την πλευρά του ΠΣΑΦ επισημαίνεται ότι, ενώ το σκεπτικό που συνοδεύει τις προβλέψεις του νόμου Σκουρλέτη για την αναγκαιότητα επιβολής της «χρέωσης προμηθευτή», οι τρεις βουλευτές δεν καταθέτουν καμία πρόταση για τον ΕΛΑΠΕ., την ώρα, μάλιστα που, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, και οι τρεις ψήφισαν το Μάρτιο του 2014 υπέρ της μείωσης τιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: