DEH

DEH

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

WindEurope: Η Ελλάδα θα προσθέσει 800 MW αιολικών ως το 2020 και θα πετύχει το στόχο




800 νέα μεγαβάτ αιολικών αναμένει ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος WindEurope ότι θα εγκατασταθούν στη χώρα μας στο διάστημα 2017-2020.

Όπως αναφέρει σε νέα του έκθεση για τις προοπτικές του κλάδου ως το 2020, κατά το α' εξάμηνο του 2017 η χώρα μας ήταν πέμπτη στην Ευρώπη στις επενδύσεις για αιολικά, πίσω από τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Βρετανία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Σε όρους νέων εγκαταστάσεων, η Ελλάδα ήταν 10η στο εν λόγω χρονικό διάστημα με 46 μεγαβάτ.


Αναφορικά με το στόχο του 2020, εκφράζεται η άποψη ότι η Ελλάδα θα τον πετύχει, ενώ οι προοπτικές με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο αξιολογούνται ως "ουδέτερες". Παράλληλα, ο WindEurope σημειώνει ότι η χώρα μας δεν έχει καθορίσει ακόμα το πλαίσιο στήριξης ώστε να είναι σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές επιταγές, γεγονός που δημιουργεί ένα βαθμό αβεβαιότητας.

Όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου με άξονα το 2030, ο WindEurope σημειώνει σε ξεχωριστή έκθεσή του ότι χώρες όπως η δική μας, όπου έγινε απότομα η αλλαγή από το ένα ρυθμιστικό πλαίσιο στο άλλο χαρακτηρίζονται από υψηλότερο κόστος επένδυσης για αιολικά πάρκα. "Η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Ισπανία είναι στην κορυφή με κόστος κεφαλαίου 9-12% για επενδύσεις σε ΑΠΕ. Αυτό οδήγησε σε υπερβολική συγκέντρωση σε αγορές όπως της Γερμανίας και της Βρετανίας", αναφέρει.

Σχετικά με τις εγκαταστάσεις αιολικών ως το 2030, ο σύνδεσμος εκτιμά ότι με βάση το κεντρικό σενάριο, η Ελλάδα θα φτάσει σε συνολική ισχύ τα 6.200 μεγαβάτ. Το χαμηλό σενάριο κάνει λόγο για 3.400 και το υψηλό σενάριο για 7.000 μεγαβάτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: