DEH

DEH

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Άλεξ Παπαλεξόπουλος: «Τα Σχήματα Στήριξης των ΑΠΕ Ανήκουν στο Παρελθόν – Χρειαζόμαστε Ευέλικτες Συμβατικές Μονάδες » (Video)



Όλα αυτά τα χρόνια οι ανανεώσιμες πηγές είχαν προτεραιότητα και αυτά ταsupporting schemes (σχήματα στήριξης) εμφανίζονταν με διάφορους τρόπους. «Αυτά ανήκουν στο παρελθόν, είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε», σύμφωνα με τον κ. Άλεξ Παπαλεξόπουλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της αμερικανικής ECCO International Inc. Επίσης, οι βασικές πηγές εσόδων για τις συμβατικές μονάδες (λιγνίτη και φυσικού αερίου) θα είναι οι εφεδρείες, γιατί στο μέλλον θα χρειαστούμε ευέλικτες μονάδες κι όχι μονάδες βάσης.


Ειδικότερα, συμμετέχοντας σε πάνελ (13:23- 35:15 στο video), στο Στρατηγικό Συνέδριο Investment Opportunities in Southeastern Europe, που διοργανώθηκε από τη ΔΕΗ Α.Ε., σε συνεργασία με το ΙΕΝΕ, στο πλαίσιο τηςΔΕΘ, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, ο κ. Παπαλεξόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ κ. Αδαμίδη, τόνισε ότι η λύση του προβλήματος της ενσωμάτωσης των ΑΠΕ στις αγορές είναι αυτή να γίνει με ίσους όρους με αυτούς των συμβατικών μονάδων.     
     
Όπως επισήμανε ο κ. Παπαλεξόπουλος, στο μέλλον, όχι μόνο οι καινούργιες αλλά και οι παλιές μονάδες θα μπαίνουν στις αγορές – θα ενσωματώνονται με προσφορές, και, ανάλογα με τις προσφορές τους, θα μπαίνουν στην αγορά και θα ανταγωνίζονται τις μονάδες τις συμβατικές επί ίσοις όροις.

Παράλληλα, σημείωσε ότι βασικές πηγές εσόδων για τις συμβατικές μονάδες (λιγνίτη και φυσικού αερίου) θα είναι οι εφεδρείες, γιατί, όπως τόνισε, χρειαζόμαστε ευέλικτες μονάδες. «Αυτό που χρειαζόμαστε στο μέλλον δεν είναι μονάδες βάσης, αλλά ευέλικτες μονάδες. Οι ευέλικτες μονάδες, σε όσες αγορές έχουμε ασχοληθεί, μπορούν να επιβιώσουν σε ένα σύστημα που στηρίζεται στις ΑΠΕ ( renewable- based), με πολύ μεγάλη είσοδο ανανεώσιμων, γιατί προσφέρουν αυτό που λέμε grid services (υπηρεσίες δικτύου)», υπογράμμισε.

Δηλαδή, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος και CEO της ECCO International Inc. , προσφέρουν διάφορων ειδών εφεδρείες και άλλων ειδών υπηρεσίες στο δίκτυο. «Χωρίς αυτές τις συμβατικές ευέλικτες μονάδες δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλη διείσδυση ανανεώσιμων», τόνισε, προσθέτοντας ότι όσο πιο μεγάλη είναι η διείσδυση των ΑΠΕ τόσο πιο πολύ χρειάζεσαι ευέλικτες συμβατικές μονάδες – «εκτός πλέον και αν πάμε σε ένα σύστημα όπου έχουμε τόση πολλή και τόσο φθηνή αποθήκευση που δε θα χρειαζόμαστε συμβατικές μονάδες».

Ωστόσο, όπως παρατήρησε, για τα επόμενα πολλά χρόνια, θα χρειαζόμαστε ευέλικτες συμβατικές μονάδες για να υποστηρίζουνε τον «στόλο» των ανανεώσιμων μονάδων.

Στο συνέδριο Investment Opportunities in Southeastern Europe, το οποίο διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρέστη και μίλησε και ο Υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης (43:08 – 1:02:26), ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε τη σημασία του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού σε εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, στα πλαίσια του οποίου ο λιγνίτης ως εθνικό καύσιμο, θα έχει τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή.

Επίσης, ομιλίες εκφώνησαν ο κ. Vuictor Vlad Grigorescu, πρώην Υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας (00:00 - 2:38), ο κ. Xinghua Shi, Αναπληρωτής CEO της Κινεζικής SGID και του ΑΔΜΗΕ (2:38 – 13:22) και ο επικεφαλής της ομάδας της China Development Bank (CDB) στην Ελλάδα, κ. Jining Wang, (1:07:11 – 1:22:32).

Δεν υπάρχουν σχόλια: