DEH

DEH

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΡΑΕ αποφάσισε: Δεν «σπάει» τελικά η μεγάλη δημοπρασία NOME των 718 MWh/h



 Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας άκουσε καθώς φαίνεται τα μηνύματα της αγοράς, όπως εκφράστηκαν στην ολιγοήμερη διαβούλευση, αλλά και τη βούληση της Κομισιόν, όπως εκφράστηκε με σαφήνεια, και αποφάσισε χθες να μην «σπάσει» τη μεγάλη δημοπρασία NOME των 718 MWh/h που υπολείπονται να δημοπρατηθούν για το 2017. 


Η απόφαση ελήφθη παρά τη διαφορετική εισήγηση του ΛΑΓΗΕ, ο οποίος πρότεινε να γίνουν δύο διαφορετικές δημοπρασίες μία για 475 MWh/h στις 18/10/2017 και μία για 243 MWh/h στις 15/11/2017.

Συνεπώς ανοίγει ο δρόμος για τη «μητέρα» των δημοπρασιών στις 18 Οκτωβρίου.
Ερωτηματικό παραμένει αν θα προλάβει η ΡΑΕ να επιβάλλει από αυτή την δημοπρασία και πλαφόν στις ποσότητες που μπορεί κάποιος παίκτης να αντλήσει από κάθε δημοπρασία. Έχει ζητηθεί εισήγηση από τον ΛΑΓΗΕ, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμα παραδοθεί. Με δεδομένο ότι θα πρέπει να βγεί η εισήγηση σε διαβούλευση και μετά να ληφθεί απόφαση, θεωρείται δύσκολο (όχι όμως ακατόρθωτο) να υπάρξει απόφαση εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Η σκέψη πάντως και η πρόθεση παραμένει, να υπάρξει πλαφόν που θα συνδέεται με το ποσοστό της αγοράς που καλύπτει κάθε προμηθευτής και θα του εξασφαλίζει την κάλυψη των πελατών του και επιπλέον ποσότητες για να στηριχθεί η περαιτέρω ανάπτυξή του. Πρακτικά το πλαφόν κάθε προμηθευτή θα είναι ένα ποσοστό πάνω από το 100%, το οποίο ακόμα δεν έχει καθοριστεί (για παράδειγμα, 130% ή 140%), επί των ποσοτήτων που αντιστοιχούν στο βαθμό διείσδυσής του στην αγορά.

Πώς φτάσαμε στα 718 MWh/h
Από τη συνολική ποσότητα των 718 MWh/h που θα βγεί στις 18 Οκτωβρίου:
·         οι 246 MWh/h είναι το υπόλοιπο από τις αρχικά καθορισθείσες ποσότητες του έτους
·         οι 229 MWh/h αφορούν το επιπλέον 4% της αρχικά συμφωνηθείσας προς δημοπράτηση ποσότητας, μετά την αναθεωρημένη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές
·         οι 243 MWh/h προκύπτουν από τη συμφωνία για την προσαύξηση των προς δημοπράτηση ποσοτήτων, λόγω απόκλισης της επιτευχθείσας μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ σε σχέση με τους συμφωνηθέντες στόχους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: