DEH

DEH

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΔΕΗ σε Τροχιά Εξωστρέφειας



Το ενεργειακό Forum που οργάνωσε η ΔΕΗ στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο (9/9) στην Θεσσαλονίκη, (βλέπε εδώ) επιβεβαιώνει την τροχιά εξωστρέφειας στην οποία έχει εισέλθει οριστικά η Επιχείρηση. Μόνο το γεγονός ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έλαβε την πρωτοβουλία οργάνωσης ενός διεθνούς και άκρα στοχευμένου ενεργειακού επενδυτικού Forum με την συμμετοχή
κορυφαίων στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών από Ευρώπη, ΗΠΑ, Ελλάδα και Κίνα καταδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο το επενδυτικό άνοιγμα της ΔΕΗ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ΝΑ Ευρώπη. Επενδύσεις που αφορούν τόσο στην απόκτηση νέων assets σε μονάδες παραγωγής (υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ, φ. αέριο, λιγνίτης) όσο και στην ανάπτυξη νέων αγορών.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης στις παρεμβάσεις του κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, η Επιχείρηση ευρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης και επαναστόχευσης των δραστηριοτήτων της και προς αυτή την κατεύθυνση έχει αναθέσει σε έγκριτο διεθνή σύμβουλο την μελέτη για τη διαμόρφωση της νέας της στρατηγικής. Μία στρατηγική η οποία θα έχει πρωταρχικό στόχο τον επαναπροσδιορισμό της θέσης της Επιχείρησης στην εγχώρια αγορά και παράλληλα την επέκταση των δραστηριοτήτων της στον γρήγορα αναπτυσσόμενο ενεργειακό χώρο της ΝΑ Ευρώπης. Να σημειώσουμε ότι η ΔΕΗ ήδη μελετά συγκεκριμένες επενδύσεις σε Αλβανία (υδροηλεκτρικά), Κόσοβο (λιγνίτες), Σερβία (υδροηλεκτρικά και άλλες ΑΠΕ) και Τουρκία (υδροηλεκτρικά).

Εν όψει των δεσμεύσεων της Ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο των Μνημονιακών υποχρεώσεων για την μείωση της λιγνιτικής εγκατεστημένης ισχύος αλλά και του μεριδίου της Επιχείρησης στη λιανική, η ΔΕΗ είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη, εάν επιθυμεί να διατηρήσει το μέγεθός της αλλά και να αναπτυχθεί περαιτέρω , να προχωρήσει σε επενδύσεις εκτός Ελλάδας ακολουθώντας το μοντέλο των περισσότερων πρώην μεγάλων κρατικών Ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρισμού (λ.χ. Ιταλική ΕΝΕ L, Τσέχικη CEZ, ΙσπανικήEndesa κλπ). Τα ανωτέρω μεταξύ άλλων τόνισαν ανώτερα στελέχη της Επιχείρησης που συμμετείχαν στο Ενεργειακό Forum αναφερόμενα ταυτόχρονα στην τεράστια τεχνογνωσία που διαθέτει η ΔΕΗ τόσο στην εξόρυξη και εκμετάλλευση του λιγνίτη, στην κατασκευή και λειτουργία μεγάλων και μικρών υδροηλεκτρικών έργων αλλά και στις ΑΠΕ όπου θα πρέπει να τονισθεί ότι ήτο η ΔΕΗ το 1983 που κατασκεύασε πρώτη στην Ελλάδα Αιολικά και Φωτοβολταϊκά πάρκα και δραστηριοποιήθηκε εκτενώς με επενδύσεις στον συγκεκριμένο χώρο. 

Σήμερα, όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» κος Ηλίας Μοναχολιάς, η εταιρεία έχει ανασυνταχθεί πλήρως προχωρώντας σε επενδύσεις σε όλους τους επιμέρους τομείς (δηλ. μικρά υδροηλεκτρικά, αιολικά, γεωθερμία και ηλιακή ενέργεια) με ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους για 200 MWστα Φωτοβολταϊκά, 25 MW στην βιομάζα και 3.5 GW στα αιολικά με παράλληλη ανάπτυξη γεωθερμικών πεδίων σε Λέσβο, Νίσυρο, Μήλο, Κίμωλο και Μέθανα.
Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης αναφερόμενος στην κριτική που κατά καιρούς ασκείται στην Επιχείρηση για την δυνατότητα προσαρμογής της στα νέα δεδομένα, η ΔΕΗ όχι μόνο θα μπορέσει να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της για μείωση της συμμετοχής της στην εγχώρια αγορά αλλά μέσα από την διαδικασία που ήδη ακολουθείται θα εξέλθει οικονομικά ευρωστότερη, επιχειρηματικά πλέον ευέλικτη και θα τεθεί εκ νέου σε πορεία ανάπτυξης, κάτι που θα οδηγήσει στην δημιουργία μίας μεγαλύτερης και ισχυρότερης ενεργειακής εταιρείας.

Το ενεργειακό Forum που οργάνωσε η ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων είχε τον στόχο όπως κινητοποιήσει μεγάλους και διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, που θα συμμετάσχουν στην χρηματοδότηση των νέων έργων της ΔΕΗ. Ενώ, ορισμένοι από τους οποίους, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η International Financial Corporation ( IFC) της WorldBank έχουν ήδη χρηματοδοτήσει την Επιχείρηση με μεγάλη επιτυχία και χωρίς ουδέν πρόβλημα όπως οι εκπρόσωποί τους τόνισαν στις ομιλίες τους. Για αυτό η συμμετοχή στο Forum της China Development Bank ( CDB) της μεγαλύτερης αναπτυξιακής τράπεζας της Κίνας έχει ιδιαίτερη σημασία αφού με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια του Forum, επισφραγίσθηκε το ενδιαφέρον των δύο οργανισμών για συνεργασία. Με την συμμετοχή της CDB ενισχύεται περεταίρω η χρηματοδοτική ικανότητα της Επιχείρησης, πράγμα που θα της επιτρέψει να προχωρήσει απρόσκοπτα στο επενδυτικό της πρόγραμμα, τόνισε μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: