DEH

DEH

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Ανησυχία για νέα ενεργειακή κρίση το Νοέμβριο λόγω της Γαλλίας



Η τιμή του γαλλικού συμβολαίου μέγιστου φορτίου για παραδόσεις Νοεμβρίου αυξήθηκε το Σεπτέμβριο σε σχέση με το αντίστοιχο στη Βρετανία, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για πιθανή επανάληψη της περσινής ενεργειακής κρίσης λόγω των πυρηνικών μονάδων στη Γαλλία.


Πιο αναλυτικά, το Platts αναφέρει ότι το σχετικό συμβόλαιο εμπορευόταν τον Αύγουστο έναντι 68,55 ευρώ/MWh έναντι 67,05 στην περίπτωση της Βρετανίας. Το Σεπτέμβριο η απόκλιση αυξήθηκε καθώς η τιμή του συμβολαίου σκαρφάλωσε στα 75,30 ευρώ έναντι 69,89 ευρώ στη Βρετανία.

Η αιτία για την αύξηση είναι ότι η εποπτική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας, ASN, ζήτησε να επιθεωρήσει έγγραφα που αφορούν εξαρτήματα της εταιρείας Le Creusot Forge, τα οποία χρησιμοποιούνται στις πυρηνικές μονάδες της χώρας. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε αβεβαιότητα στους κόλπους της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα έρευνα και ίσως σε παύση της λειτουργίας ορισμένων μονάδων.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι οι γαλλικές αρχές διέκοψαν τη λειτουργία αρκετών πυρηνικών σταθμών για λόγους συντήρησης και ασφάλειας, γεγονός που προκάλεσε έλειμμα ισχύος στη χώρα και ένα ντόμινο εισαγωγών-εξαγωγών στην Ευρώπη. Σε συνδυασμό με το ψυχρό κλίμα που επικράτησε στην ήπειρο, το γαλλικό έλειμμα οδήγησε στη γνωστή ενεργειακή κρίση.

Πλέον, η αγορά ανησυχεί για πιθανή επανάληψη της κρίσης το Νοέμβριο. Όπως δήλωσε ένας έμπορος ενέργειας στο Platts, «φανταστείτε τι θα γίνει όταν έρθει το κρύο στη Γαλλία».
Άλλος έμπορος από τη Βρετανία δήλωσε ότι «είναι μόνο οι αιχμές της ζήτησης που προκαλούν ανησυχία».

Η τιμή του ανωτέρου συμβολαίου αποτελεί, λοιπόν, ένα δείκτη για το τι περιμένει η αγορά να συμβεί. Πέρυσι στις 31 Οκτωβρίου, η τιμή του γαλλικού συμβολαίου σκαρφάλωσε στα 129,25 ευρώ, άρα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί εντός του Οκτώβρη.

Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: