DEH

DEH

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Γ. Μαυρωτάς : «Η ΔΕΗ πληρώνει την πατρωνία των κυβερνήσεων»

Με την ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ο Βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς τοποθετήθηκε κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για την κακή χρηματοοικονομική κατάσταση της ΔΕΗ. Αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο της ΔΕΗ αναφέρθηκε πρώτα στις παθογένειες ετών όπως η κυβερνητική πατρωνία, οι αθρόοι διορισμοί ημετέρων και οι πλουσιοπάροχες διαφημίσεις. Παρατήρησε ότι δυστυχώς η ΔΕΗ επαναπαύθηκε στον λιγνίτη και καθυστέρησε στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ενώ με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από μονοπωλιακός ελέφαντας έπρεπε να μετατραπεί σε ανταγωνιστικό άλογο κούρσας.
Ο κ. Μαυρωτάς τόνισε πως τα κέρδη της ΔΕΗ έπεσαν 75% το 1ο εξάμηνο του 2017 σε σχέση με πέρυσι αλλά συγχρόνως είναι και 86,4% κάτω σε σχέση με το 2015. Αναφέρθηκε ειδικά στο πρόβλημα εισπραξιμότητας και στα σχεδόν 3 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και στον κίνδυνο στις αρχές του χρόνου να μην υπάρχει επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος στο σύστημα.
Μιλώντας για τον Μακροπρόθεσμο Ενεργειακό Σχεδιασμό, καυτηρίασε το γεγονός ότι εδώ και σχεδόν 6 χρόνια δεν έχει γίνει κάτι ενώ αναφερόμενος και σε μια σχετική απάντηση του κ. Σταθάκη σε ερώτηση του Ποταμιού στη Βουλή, σημείωσε τα 21 «ΘΑ» που υπάρχουν στο κείμενο για την εκπόνηση του ενεργειακού σχεδιασμού, αναρωτώμενος 30 μήνες τι κάνει το Υπουργείο.
Για τις ΝΟΜΕ σχολίασε ότι ήταν μια πρόχειρη, βεβιασμένη επιλογή του κ. Σκουρλέτη για να δείξει κάτι στην τρόικα προς όφελος του αριστερού προσωπείου του ΣΥΡΙΖΑ και εις βάρος της ΔΕΗ, και για αυτό πρέπει να απαντήσει η Κυβέρνηση αν έπραξε σωστά γιατί η ΔΕΗ σε κάθε ευκαιρία λέει ότι έχει υποστεί ζημία.
Ο κ. Μαυρωτάς σημειώνοντας ότι το Ποτάμι δεν κάνει στείρα αντιπολίτευση, παρέθεσε τις προτάσεις του τις οποίες είχε καταθέσει έγκαιρα από τον Μάιο, και περιελάμβαναν:
1.      Μια Μικρή νέα ΔΕΗ (30-40%) ή Δυο Μικρές νέες ΔΕΗ (<20 font="">
2.      Στρατηγικός επενδυτής
3.      Εργασιακή ειρήνη και εξασφάλιση θέσεων εργασίας
4.      Βελτίωση της εισπραξιμότητας
5.      Μοντέλο COSMOTE για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες που θα συμπεριλάβει κι άλλες σύγχρονες δραστηριότητες (ενεργειακές υπηρεσίες, αποκεντρωμένη παραγωγή, smart grids κλπ)
Συμπλήρωσε ότι τα 5 αυτά σημεία μπορούν να συμβάλλουν να βγει η ΔΕΗ από το αδιέξοδο με βιώσιμο τρόπο και όχι με τα συνήθη μπαλώματα των Κυβερνήσεων προκειμένου να βγει ένα εξάμηνο ακόμα.
Κλείνοντας τόνισε ότι στις αποφάσεις για τη ΔΕΗ, πυξίδα πρέπει να είναι πάντα η προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης με τους τρεις πυλώνες της: οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον. Μάλιστα σημείωσε ότι θα χρειαστεί ξεβόλεμα καταστάσεων και κυρίως η ΔΕΗ να απογαλακτισθεί από την κυβερνητική πατρωνία και να προετοιμαστεί σταδιακά για τη μεταλιγνιτική εποχή γιατί όπως υποστήριξε, έχει και την τεχνογνωσία και το στελεχιακό δυναμικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: