DEH

DEH

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Κλείνει η λίστα με τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

 
Η Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού θα διενεργήσει το μάρκετ τεστ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, μία διαδικασία που θα “τρέξει” τον Οκτώβριο και που πιθανότατα  θα περιλαμβάνει τις μονάδες “Αγιος Δημήτριος 5”, “Μελίτη I” και “Μεγαλόπολη 3 και 4”, καθώς η ελληνική πρόταση με τις μονάδες του Αμυνταίου, τη Μελίτη Ι και την άδεια για την Μελίτη ΙΙ έχει  πλέον παραπεμφθεί στις καλένδες.
Αυτό αναφέρουν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας  ότι η λίστα με τα πωλητήρια θα οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς υπάρχουν ακόμα κάποια γκρίζα σημεία που παραμένουν προς διευκρίνιση και γι’ αυτό το λόγο συνεχίζεται η αλληλογραφία και η ανταλλαγή τεχνικών παρατηρήσεων μεταξύ των δύο πλευρών.  Προγραμματισμένη επίσκεψη τεχνικών κλιμακίων από τις Βρυξέλλες για περαιτέρω διαβουλεύσεις δεν υπάρχει στην ατζέντα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. 
Οι προσπάθειες του υπουργείου και τη ΔΕΗ να πείσουν τη DG Com για την ανάγκη να συμπεριληφθούν στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο οι μονάδες του Αμυνταίου, προκειμένου να διασωθεί ο “Αγιος Δημήτριος 5”, φαίνεται πως προσκρούουν σε τοίχο. Τα εργοστάσια του Αμυνταίου έχουν διάρκεια ζωής ως το 2020, οπότε και θα πρέπει να αποσυρθούν. Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές θεωρούν ότι δεν θα μπορέσουν να προσελκύσουν επενδυτές, καθώς για να παραταθεί η λειτουργία των μονάδων αυτών πέραν του 2020 θα πρέπει ο αγοραστής να δαπανήσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ σε έργα  περιβαλλοντικής αναβάθμισης.  
Για το λόγο αυτό οι θεσμοί επιμένουν στη λίστα να περιληφθούν μονάδες με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, όπως ο “Αγιος Δημήτριος 5” , καθαρής παραγωγικής ισχύος 342 MW, με ημερομηνία απόσυρσης το 2040. Πρόκειται τη μία από τις δύο πιο σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες  της ΔΕΗ. Η άλλη είναι η “Μελιτη Ι” στη Φλώρινα, καθαρής δυναμικότητας 289 MW με έτος απόσυρσης, επίσης το 2040. 
Αξίζει να υπογραμμιστεί πάντως ότι η ΔΕΗ εγείρει σοβαρές  ενστάσεις για την πώληση του “Αγίου  Δημητρίου 5”, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποσχιστεί η εν λόγω μονάδα από τον υπόλοιπο θερμοηλεκτρικό σταθμό του Αγίου Δημητρίου λόγω του τρόπου  λειτουργίας των ορυχείων και του τρόπου εφοδιασμού της μονάδας με καύσιμο.  
Στην περίπτωση πάντως που η ΔΕΗ καταφέρει να κρατήσει τον “Αγιο Δημήτριο 5”, τότε θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν ως δεδομένο ότι εκτός των μονάδων 3 και 4  της Μεγαλόπολης συνολικής δυναμικότητας 255 MW και 256 MW, αντίστοιχα με έτος απόσυρσης το 2025 και για τις δύο, η Κομισιόν θα ζητήσει την πώληση και υδροηλεκτρικής μονάδας. 
Οσο για την άδεια για την κατασκευή της μονάδας “Μελίτη ΙΙ”, που η ΔΕΗ έχει προτείνει να ενταχθεί στα προς διάθεση περιουσιακά στοιχεία, η Επιτροπή δεν φαίνεται να θεωρεί ότι ανταποκρίνεται στην απαίτηση για την πώληση μονάδων, εφόσον ακόμα δεν έχει κατασκευαστεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: