DEH

DEH

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

"Χαλί" για νέα δημοσιονομικά μέτρα στρώνουν οι θεσμοί - Έντονο ενδιαφέρον για την πορεία πώλησης μονάδων της ΔΕΗ

"Χαλί" για νέα δημοσιονομικά μέτρα στρώνουν οι θεσμοί - Έντονο ενδιαφέρον για την πορεία πώλησης μονάδων της ΔΕΗ
Στις δύο εβδομάδες που έμεινε η τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων στην χώρα μας, έντονο ενδιαφέρον έδειξαν για τα χρονοδιαγράμματα με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και για το Υπερταμείο
Δύσκολη η δοκός πάνω στην οποία καλείται να ισορροπήσει η κυβέρνηση για να μπορέσει να βγει στην απέναντι στην όχθη.
Με τους τέσσερις δανειστές (Ε.Ε. ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕSM) να έχουν ήδη στρώσει το χαλί για νέα δημοσιονομικά μέτρα, αρχής γενομένης από το 2018 - που θεωρητικά ήταν το μοναδικό έτος για το οποίο δεν θα μιλούσαμε για νέα «φοροκαταιγίδα» - και με το οικονομικό επιτελείο να κάνει ότι μπορεί για να μπορέσει να τα αποφύγει, η κατάσταση μάλλον εξελίσσεται σε εφιάλτη για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Χθες, μάλιστα, ο Πρωθυπουργός διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε σημαντικές ανακοινώσεις αλλά σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές την τελευταία στιγμή κάτι συνέβη και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος παρουσίασε ως «σπουδαία» νέα τα μέτρα πάταξης του λαθρεμπορίου στα καύσιμα που ετοιμάζονται…
Και αυτό ενώ δύο ημέρες  πριν στην «μυστική» συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο γραφείο του στην πλατεία Συντάγματος γινόταν προετοιμασία για άλλους είδους δηλώσεις…
Οι οποίες, φυσικά, απείχαν πολύ από το λαθρεμπόριο ενώ κάποιες πηγές έβαζαν ακόμη και το χέρι τους στην φωτιά θεωρώντας ότι αυτές ήταν συνδεδεμένες με τους δανειστές, την 3η αξιολόγηση και με την επόμενη μέρα στην Ελλάδα.
Οι ανακοινώσεις αυτές δεν έγιναν ποτέ από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο οπότε μένει να δούμε αν αυτές θα γίνουν στην πορεία τώρα δηλαδή που η 3η αξιολόγηση έχει αρχίσει και ανεβάζει απότομα στροφές και η κυβέρνηση βρίσκεται με το ένα μάτι στην επίσκεψη Γερούν Ντάισελμπλουμ την επόμενη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου ( σ.σ. θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και θα είναι βασικός ομιλητής στο συνέδριο του Economist) και με το άλλο στις γερμανικές εκλογές.

Αξιολόγηση εξ αποστάσεως

Μπορεί τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να αποχαιρέτησαν την Αθήνα, πλην όμως η διαδικασία ελέγχου των προαπαιτουμένων αλλά και των εκκρεμοτήτων από την προηγούμενη αξιολόγηση θα συνεχιστεί εξ αποστάσεως και εν πολλοίς από την ικανοποιητική ή μη πλήρωσή τους από την ελληνική πλευρά  θα κριθεί και η έναρξη της αξιολόγησης προς τα τέλη Οκτωβρίου.
Ειδικά στο θέμα των εσόδων η ανησυχία είναι έντονη από τους εταίρους. 
Επίσης οι εξελίξεις στο δημόσιο (με τον αριθμό των συμβασιούχων, την κινητικότητα, την αξιολόγηση των υπαλλήλων) παραμένουν στο μικροσκόπιο των θεσμών.
Ο «φάκελος» Δημόσιο με όλη την γκάμα των προαπαιτουμένων συζήτησαν χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Όλγα Γεροβασίλη.
Στις δύο εβδομάδες που έμεινε η τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων στην χώρα μας, έντονο ενδιαφέρον έδειξαν για τα χρονοδιαγράμματα με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αλλά και για το Υπερταμείο (διαδικασίες στελέχωσης και οργάνωσης).
Κυβέρνηση και δανειστές θα έχουν την ευκαιρία να τα ξαναπούν στην ετήσια σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (13-15 Οκτωβρίου) και οι επαφές που θα έχει η ελληνική ομάδα στην Ουάσινγκτον θα κρίνουν τον χρόνο ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης και το μέλλον του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αν η τρίτη "διάσωση" της Ελλάδας από τον ESM καταστεί εφικτό να ολοκληρωθεί ώς τις 4 Δεκεμβρίου, που είναι επιθυμία και των δύο πλευρών, και δεν πάμε σε παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, τότε τα 10 δισ. ευρώ που απαιτούνται ως «μαξιλάρι» για την «καθαρή έξοδο» στις αγορές ίσως καταστούν εύκολη υπόθεση.
Υπάρχει ήδη στην άκρη 1,4 δισ. ευρώ από την πρώτη δοκιμαστική έξοδο, ενώ θα εξοικονομηθούν και άλλα με τη νέα προσπάθεια που ετοιμάζεται και θα λάβει χώρα στις αρχές του 2018, εφόσον δεν υπάρξει κάποια απότομη αλλαγή στα σχέδια δανεισμού.


Πηγή: www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: