DEH

DEH

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Αλ. Τσίπρας: Ως το 2020 η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Χανίων-Πελοποννήσου

 
Έμφαση σε επενδύσεις στην ενέργεια και στις υποδομές μεγάλων έργων όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας, δίνει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη της Κρήτης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην χθεσινοβραδινή του ομιλία στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, ο πρωθυπουργός.
Στον ενεργειακό τομέα, προτεραιότητα θα αποτελέσουν τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης αλλά και η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την χωροθέτηση και την περιβαλλοντική αδειοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, μέχρι το 2020 θα έχει τελειώσει η μικρή ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Χανίων και Πελοποννήσου, η οποία προβλέπεται να μειώσει κατά 20% τα τιμολόγια ρεύματος από την ελάφρυνση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και τρία χρόνια αργότερα, η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ηρακλείου και Αττικής.
Όπως σημειώθηκε, σταδιακά η Κρήτη μετατρέπεται σε γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό πόλο της χώρας και ενδιάμεσο σταθμό στα ενεργειακά έργα. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε το καλώδιο Eurasia Interconnector που θα συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Κρήτης, τον αγωγό Eastmed που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας και φυσικά τις έρευνες υδρογονανθράκων που κινητοποιούν πολυεθνικούς κολοσσούς όπως η Exon Mobil και η Total σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ.
Για τον Βόρειο Οδικό Άξονα, ένα έργο που σέρνεται επί δεκαετίες ο κ. Τσίπρας, προανήγγειλε ότι η μελέτη (σ.σ συζητείται πάνω από ένα χρόνο) που αφορά τον ενιαίο σχεδιασμό του έργου από το Καστέλι ως την Σητεία, θα δημοπρατηθεί μέσα στον Οκτώβριο. Πιο ώριμο τμήμα του ΒΟΑΚ, θεωρείται το κομμάτι από τα Χανιά έως τον ‘Αγιο Νικόλαο, για το οποίο ο διαγωνισμός, προβλέπεται να βγει στις αρχές του 2018, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι είναι εφικτό να ξεκινήσουν τα έργα από το 2019 και ότι θα διαρκέσουν έως 5 χρόνια.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: