DEH

DEH

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Ντοκουμέντο: Από πυλώνα της ΔΕΗ ξεκίνησε η φωτιά στην Αττική! Αυτοψία του «Π»

Tο «Π» δημοσιεύει φωτογραφίες ντοκουμέντο από τη φωτιά που κατέκαψε την Ανατολική Αττική, καταστρέφοντας συνολικά 2.690 εκτάρια δασικής και αγροτικής γης, ήτοι 26.900 στρέμματα, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού περί «περιορισμένης καταστροφής» και για 15.000 στρέμματα που έγιναν στάχτη.
Οι φωτογραφίες είναι από το σημείο του Καλάμου που ξεκίνησε η φωτιά, όπου ανάμεσα στα καμένα στέκονται οι πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Και το σημειώνουμε αυτό γιατί από το σημείο αυτό ξεκίνησε το κακό.
Μάλιστα οι κάτοικοι της περιοχής και πριν από 15 ημέρες είχαν ακούσει εκρήξεις από τους πυλώνες ανάμεσα στα πεύκα και σύμφωνα με μαρτυρίες προς το «Π» κάποιοι είχαν κάνει και καταγγελίες για το γεγονός.
Έτσι όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η φωτιά προήλθε από τις κολόνες της ΔΕΗ και όχι από κάποιοι αόρατο χέρι εμπρηστή ή οικοπεδοφάγου.
Άλλωστε να θυμίσουμε ότι υπάρχει και μια μελέτη της Πυροσβεστικής στα τέλη της δεκαετίας του ’90 για τα αίτια των πυρκαγιών. Σε αυτήν τη μελέτη καταρρίπτεται η θεωρία συνωμοσίας των «σκοτεινών εμπρηστών» που ανακάλυψε η κυβέρνηση. Γιατί στην πλειονότητά τους οι εμπρηστές είναι ο βολικός «αστικός μύθος» και ο «αόρατος» εμπρηστής η ευφάνταστη δικαιολογία.
Όχι πως δεν υπάρχουν και εμπρηστές. Ναι, υπάρχουν. Υπάρχουν οι ψυχασθενείς -όπως πρόσφατα κάποιοι που συνελήφθησαν- υπάρχουν και συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Πυρόσβεση που έχουν κατά καιρούς συλληφθεί να βάζουν φωτιές…
Όμως τα στατιστικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι σχεδόν οι μισές πυρκαγιές στην Ελλάδα οφείλονται στο δίκτυο της ΔΕΗ, αν και η επιχείρηση το αρνείται. Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών οφείλεται στα σκουπίδια που υπάρχουν στις δασώδεις εκτάσεις. Δείτε τι γίνεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Και εκεί δρουν οι εμπρηστές;
Επίσης κάποιο ποσοστό οφείλεται σε εμπρησμούς από ανθρώπινο λάθος και υπάρχει και ένα 20% όπου δεν προκύπτει σαφές συμπέρασμα για το πώς ξέσπασε η φωτιά.

Του Δημήτρη Σταυρόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 19/8


Δεν υπάρχουν σχόλια: