DEH

DEH

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Στήριξη από Eurelectric στην Ελλάδα όσον αφορά την αναθεώρηση του ETS και το ταμείο εκσυγχρονισμού


Χάρης Αποσπόρης
Τις ελληνικές θέσεις στήριξε η Eurelectric την περασμένη εβδομάδα σε ότι έχει να κάνει με την αναθεώρηση του ETS και τις σχετικές διατάξεις για τα μελλοντικά δικαιώματα εκπομπών των λιγνιτικών μονάδων και την ένταξη της χώρας μας στο ταμείο εκσυγχρονισμού.
Πιο αναλυτικά, η Eurelectric τάσσεται υπέρ της πρότασης της Κομισιόν και των κρατών-μελών που καλεί να μην υπάρχουν κριτήρια σχετικά με τους ρύπους των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων προκειμένου να μπορούν να λάβουν δικαιώματα εκπομπών αφού αναβαθμιστούν, όπως προβλέπεται στο άρθρο 10γ της πρότασης για την αναθεώρηση του ETS.
Θυμίζουμε ότι φέτος διεξάγονται οι τριμερείς διαπραγματεύσεις Κομισιόν-Συμβουλίου-Ευρωκοινοβουλίου για το μέλλον του ETS, ενώ στο παραπάνω θέμα το Ευρωκοινοβούλιο έχει ταχθεί υπέρ της θέσπισης συγκεκριμένων ορίων που θα πρέπει να πετυχαίνουν οι μονάδες ώστε να λάβουν δικαιώματα στο εξής. Στην πράξη, εκτιμάται ότι τα όρια αυτά είναι απαγορευτικά για τις λιγνιτικές μονάδες, γεγονός που επηρεάζει και τη χώρα μας.
Η Eurelectric, ως σύνδεσμος των Ευρωπαίων ηλεκτροπαραγωγών, έλαβε θέση και τάχθηκε με την Κομισιόν και το Συμβούλιο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να προκύψει «μια στιβαρή δομή που θα εξασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια και τις επενδύσεις με βάση τους στόχους της Οδηγίας, δίχως διοίκηση από πάνω προς τα κάτω και μέτρα ελέγχου. Οι επενδύσεις δεν πρέπει να επηρεάζουν τη λειτουργία της αγοράς, πρέπει να σέβονται τον ανταγωνισμό και να δίνουν προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, καθώς και στα δίκτυα και την ενεργειακή αποδοτικότητα».
Ακόμη ένα θέμα με ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι η συμπερίληψή της στα κράτη εκείνα με χαμηλό ΑΕΠ, τα οποία θα επωφεληθούν από το ταμείο εκσυγχρονισμού της Ε.Ε. και θα λάβουν χρηματοδότηση για νέα έργα. Αν και η αρχική πρόταση δεν συμπεριλάμβανε τη χώρα μας, η πρόταση του Συμβουλίου από το φετινό Φεβρουάριο προέβλεπε ειδική μεταχείριση για την Ελλάδα ώστε να επωφεληθεί από το ταμείο. Η Eurelectric αναφέρει σε αυτό το σημείο ότι θα πρέπει «να υπάρξει αποζημίωση για όλες τις χώρες με χαμηλό ΑΕΠ». Επίσης, ζητά να αυξηθεί η αποζημίωση αυτή.
Τέλος, η Eurelectric προτείνει να μετριαστεί η επίδραση της αύξησης των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών για τα κράτη με χαμηλό ΑΕΠ μέσω της ενισχυμένης απόκλισης 40-80% από το άρθρο 10γ και της αύξησης του ταμείου εκσυγχρονισμού κατά 2-4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: