DEH

DEH

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Καταμέτρηση αντιδράσεων από Τσίπρα και υπουργούς ενόψει της πώλησης λιγνιτικών μονάδων


Καταμέτρηση αντιδράσεων από Τσίπρα και υπουργούς ενόψει της πώλησης λιγνιτικών μονάδων Δεν αποκλείεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει τη λίστα με τις μονάδες που θα ενταχθούν στο market test του Σεπτεμβρίου 
Σε crash test για την υπόθεση της πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αναμένεται να εξελιχθεί το διήμερο 11 και 12 Ιουλίου στη διάρκεια του οποίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Δυτική Μακεδονία προκειμένου να συμμετάσχει σε αναπτυξιακό συνέδριο που διοργανώνει η Περιφέρεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ενδέχεται να αναλάβει ο ίδιος το βάρος της ανακοίνωσης των μονάδων που θα ενταχθούν στο market test του Σεπτεμβρίου, εφόσον κριθεί ότι είναι εφικτή η επικοινωνιακή διαχείριση των όποιων αντιδράσεων από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και την τοπική κοινωνία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική λίστα των προς πώληση μονάδων που διαμορφώθηκε από τη ΔΕΗ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει σταλεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και πλέον αναζητείται ο κατάλληλος χρόνος για την ανακοίνωση της.
Στο κατάλογο των προς πώληση μονάδων σύμφωνα με πληροφορίες εντάσσονται οι μονάδες Μελίτη 1 ισχύος 330 MW, αλλά και η άδεια για τη Μελίτη 2 ισχύος 450 MW, οι δυο μονάδες του Αμυνταίου ισχύος 600 MW, όπως επίσης και η νέα υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαΐδα 5 ή εναλλακτικά οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης.
Επίσης κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως επειδή είναι δύσκολος ο διαχωρισμός των λιγνιτικών πεδίων ώστε αυτά να συνοδεύσουν κάθε μια από τις προς πώληση μονάδες, δεν προβλέπονται στη λίστα υποχρεωτικά και ορυχεία, αλλά η ΔΕΗ θα αναλάβει την τροφοδοσία των μονάδων με συμβάσεις πώλησης λιγνίτη στους νέους ιδιοκτήτες   

«Παρέλαση» υπουργών για να μετρήσουν αντιδράσεις

Με βάση αυτά τα δεδομένα θα «μετρηθεί» το κλίμα που επικρατεί στην τοπική κοινωνία, από το πλήθος των υπουργών που θα βρεθούν στην Κοζάνη για να συμμετάσχουν στο αναπτυξιακό συνέδριο της Δυτικής Μακεδονίας, το πρώτο από μια σειρά ανάλογα συνέδρια που προγραμματίζει η κυβέρνηση να πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, στο συνέδριο που αρχίζει σήμερα το απόγευμα (Τρίτη 11/7) και θα κλείσει με ομιλία του πρωθυπουργού το απόγευμα της Τετάρτης (12/7) θα μιλήσουν οι υπουργοί Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης και Παιδείας Κώστας Φωτάκης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είναι προγραμματισμένο να μιλήσει στην κορύφωση του συνεδρίου το απόγευμα της Τετάρτης πριν από τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη, και βεβαίως τον πρωθυπουργό ο οποίος και θα κλείσει με ομιλία του το συνέδριο.     

Μειωμένα τιμολόγια ρεύματος στη μεταλιγνιτική περίοδο

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει ο πρωθυπουργός θα επικεντρωθεί στην ομιλία του σε μέτρα για την επερχόμενη μεταλιγνιτική περίοδο μεταξύ των οποίων είναι και η μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ ειδικά για τους κατοίκους της περιοχής ή η διάθεση προπληρωμένων καρτών ρεύματος.
Μάλιστα οι πληροφορίες μιλούν για εκπτώσεις από 20 - 40% στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Πάντως και τα δυο μέτρα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν καθώς οι προπληρωμένες κάρτες για να λειτουργήσουν χρειάζεται να έχουν εγκατασταθεί «έξυπνοι μετρητές» ενώ τα ειδικά τιμολόγια θα πρέπει να εγκριθούν από τις Βρυξέλλες αφού θα πρέπει να προβλεφθεί η κάλυψη του κόστους τους από το σύνολο των καταναλωτών όπως συμβαίνει με τα νησιά για τα οποία έχουν καθιερωθεί τα ΥΚΩ.  
Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας πρέπει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής  η ΓΕΝΟΠ θα εκφράσει την αντίθεσή της στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων ενώ παράλληλα οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας – συλλαλητήριο για το απόγευμα της Τετάρτης 12/7 στο Εκθεσιακό Κέντρο που θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: