DEH

DEH

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

«Απειλή» ΡΑΕ προς ΑΔΜΗΕ: Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τη διασύνδεση Κρήτης, ειδάλλως ανάθεση του έργου σε τρίτο επενδυτή

«Απειλή» ΡΑΕ προς ΑΔΜΗΕ: Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τη διασύνδεση Κρήτης, ειδάλλως ανάθεση σε τρίτο επενδυτή
Ο Διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς θα έχει στη διάθεσή του μόλις δύο μήνες περιθώριο για να υποβάλει το νέο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, για το οποίο – σύμφωνα με τη ΡΑΕ – υπάρχει ήδη έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον    
Την υποβολή δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος σε διάστημα δύο μηνών για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας θα ζητήσει η ΡΑΕ από τους νέους μετόχους του ΑΔΜΗΕ.  
Η πρώτη συνάντηση γνωριμίας της ΡΑΕ με τη νέα διοίκηση του ΑΔΜΗΕ που τοποθετήθηκε μετά την είσοδο της State Grid στην εταιρία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται συνάντηση εργασίας με βασικό θέμα την υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης.
Στην αναμενόμενη συνάντηση η ΡΑΕ θα ζητήσει από την διοίκηση του ΑΔΜΗΕ να υποβάλει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα σε διάστημα δύο μηνών, ενημερώνοντας παράλληλα ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κινήσει τις διαδικασίες έναρξης διαγωνισμού για την ανάθεση της χρηματοδότησης του έργου σε τρίτους.
Πηγές της ΡΑΕ τονίζουν ότι έχουν γίνει ήδη διερευνητικές επαφές σε αυτή την κατεύθυνση και έχει διαπιστωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον και επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο επιπλέον καθυστέρησης καθώς μετά το 2020 εάν δεν ολοκληρωθεί η διασύνδεση η Κρήτη θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας σε ηλεκτρική ενέργεια.
Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης έχει ενταχθεί στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ περιόδου 2018 - 2027.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει εντάξει στο ΔΠΑ την «μικρή διασύνδεση» Κρήτης - Πελοποννήσου με μεταφορική ικανότητα 140 -180 MW και χρόνο λειτουργίας το 2020 και την «μεγάλη διασύνδεση» Κρήτης - Αττικής με μεταφορική ικανότητα 700 MW και προγραμματισμένη λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2023.

Προβληματισμός για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος

Το γεγονός ότι ο ΑΔΜΗΕ παρά τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει, προβλέπει ότι η συνολική ζήτηση της Κρήτης θα ενταχθεί στο σύστημα το 2025, έχει προκαλέσει ανησυχίες στην αγορά και στη ΡΑΕ ότι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου το 2023 δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Στη διαβούλευση του ΔΠΑ που ολοκληρώθηκε στις 6 Ιουλίου 2017, η ΔΕΗ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έγκαιρη διασύνδεση της Κρήτης επισημαίνοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και επάρκεια ενεργειακής τροφοδοσίας του νησιού ήδη από τις αρχές του 2020, δεδομένου ότι πλήθος συμβατικών μονάδων της Κρήτης δεν μπορούν να λειτουργήσουν μετά το 2019 για περιβαλλοντικούς λόγους.
Η ΔΕΗ χαρακτηρίζει το έργο ως το πιο κρίσιμο του προγράμματος του ΑΔΜΗΕ για την πρώτη τριετία και επισημαίνει ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα οδηγήσει σε διακύβευση της ασφάλειας της τροφοδοσίας του νησιού.
Για τους λόγους αυτούς, ζητάει την οριστικοποίηση των οριστικών παραμέτρων του έργου τόσο για την Μικρή όσο και για την Μεγάλη διασύνδεση, την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης και τον καθορισμό των συμβατικών μονάδων της Κρήτης που θα είναι απαραίτητες από το 2020 και μετά, είτε για συνεχή λειτουργία είτε για εφεδρεία καθώς και των εκτιμώμενων όρων λειτουργίας της κάθε μονάδας.
Η ΔΕΗ θέτει, επίσης, θέμα αποζημιώσεων των μονάδων που θα παραμείνουν στα νησιά ως εφεδρεία μετά τις διασυνδέσεις, κάτι που η ΡΑΕ αντιμετωπίζει θετικά και προσανατολίζεται στο να εισηγηθεί σχετική πρόταση στο υπουργείο Ενέργειας για να προχωρήσει στην απαραίτητη νομοθετική παρέμβαση.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: