DEH

DEH

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ

Κρίνεται η τύχη της ΛΑΡΚΟ
 

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ είχε εγκρίνει προ εξαμήνου ένα νέο ευνοϊκό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για τη ΛΑΡΚΟ, στο μοντέλο της σύμβασης με την Αλουμίνιον της Ελλάδος. Βασική προυπόθεση ήταν η εταιρία να καταρτίσει ένα νέο busness plan.Την ερχόμενη Δευτέρα 12 Ιουνίου συνέρχεται εκ νέου η έκτακτη γενική συνέλευση της

ΔΕΗ με αποκλειστικό θέμα τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρισμού  της ΛΑΡΚΟ, καθώς ακόμα η σχετική συμφωνία δεν έχει εγκριθεί.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ είχε εγκρίνει προ εξαμήνου ένα νέο ευνοϊκό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για τη ΛΑΡΚΟ, στο μοντέλο της σύμβασης με την Αλουμίνιον της Ελλάδος. Βασική προυπόθεση ήταν η εταιρία να καταρτίσει ένα νέο busness plan για τη βιωσιμότητά της.  
Η πρόταση της ΔΕΗ προβλέπει για τη ΛΑΡΚΟ σταθερή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στα 37 ευρώ ανά MWh, έως το 2020 αναδρομικά από το 2016. 
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ ζήτησε, δια του εκπροσώπου του δημοσίου, χρόνο για να ενημερωθεί καλύτερα όσον αφορά έναν συγκεκριμένο όρο της σύμβασης. 
Ο όρος αυτός προβλέπει την ενεχυρίαση υπέρ της ΔΕΗ απαιτήσεων της ΛΑΡΚΟ έναντι του μεγαλύτερου πελάτη της, ύψους έως 3 εκατ. ευρώ κάθε μήνα. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο συγκεκριμένος όρος δεν είναι καινούργιος. Στο αρχικό σχέδιο σύμβασης μεταξύ των δυο εταιριών που εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 12 Ιανουαρίου 2017 προβλεπόταν ότι κάθε μήνα θα εκχωρούνταν στη ΔΕΗ ποσό 3 εκατ. ευρώ από απαιτήσεις της ΛΑΡΚΟ έναντι των μεγαλύτερων πελατών της.  Η ΛΑΡΚΟ έθεσε θέμα για τον συγκεκριμένο όρο επικαλούμενη ανειλημμένες συμβατικές υποχρεώσεις και ζήτησε την επαναδιατύπωση του. Η επαναδιατύπωση οδήγησε στον όρο περί ενεχυρίασης τραπεζικού λογαριασμού της ΛΑΡΚΟ στον οποίο εισρέουν απαιτήσεις της έναντι του μεγαλύτερου πελάτη της, έως τα 3 εκατ. ευρώ μηνιαίως. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί για τη ΛΑΡΚΟ βάση για την εκπόνηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της και θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση της. 
Μάλιστα η κυβέρνηση δια του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος το Φεβρουάριο επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα,  έχει χαρακτηρίσει τη σύμβαση προμήθειας ως ορόσημο για τη βιωσιμότητα της εταιρίας αφού εξασφαλίζει τη μείωση του κόστους του ρεύματος. 
Πάντως, πρόσφατα ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, ερωτώμενος για τη ΛΑΡΚΟ, για την οποία στο παρελθόν είχε επιδείξει ενδιαφέρον, δήλωσε ότι πλέον η εταιρία δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον όμιλο.
Η σχετική δήλωση έγινε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ομίλου Μυτιληναίου.
 
της Μανταλένας Πίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: