DEH

DEH

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Ποια είναι η CEZ που θέλει τους λιγνίτες της ΔΕΗ

 
Χρήστος Στεφάνου
Χθες ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της έκτακτης ΓΣ ανέφερε ότι η εταιρεία δε συζητά συνεργασίες μόνο με τους κινέζους αλλά αντίθετα είχε επαφές και με άλλες εταιρείες από την Ευρώπη. Ο ίδιος ανέφερε εταιρείες από χώρες όπως η Τσεχία, χωρίς όμως να τις ονοματίσει. Ποια είναι η εταιρεία από την Τσεχία που ενδιαφέρεται να εισέλθει στην ελληνική αγορά αποκτώντας λιγνιτικές μονάδες της
ΔΕΗ; Πρόκειται για την εταιρεία CEZ η οποία είναι μια σημαντική περιφερειακή δύναμη με παρουσία σχεδόν σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των Τσέχων είναι ότι έχουν σημαντική εμπειρία και γνωρίζουν πολύ καλά την αγορά του λιγνίτη.

Βεβαίως όπως σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης, για να προχωρήσει το ενδιαφέρον και να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένη πρόταση θα πρέπει προηγουμένως να επιλυθούν μια σειρά από θέματα που αφορούν στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, τη θέση του λιγνίτη στην εγχώρια αγορά και φυσικά το θέμα με τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων για το οποίο η ΔΕΗ συνεχίζει τη διεκδίκηση.

Τώρα ως προς το ποια είναι η CEZ, η τσέχικη εταιρεία έχει παρουσία σε έξι χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης: την Τεσχία (13GW) τη Γερμανία (98MW) την Πολωνία (681MW) τη Ρουμανία (622MW) τη Βουλγαρία (1267MW) και την Τουρκία (1221MW)

Βρίσκεται στην 8η θέση των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρισμού ως προς τον αριθμό πελατών και στη 10η θέση ως προς την κεφαλαιοποίηση (8,6 δις ευρώ).

Διαχειρίζεται το 55% των ορυχείων λιγνίτη της Τσεχίας παράγοντας 21 εκατ. τόνους το 2015. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο των μονάδων παραγωγής της CEZ είναι 15.718 MW εκ των οποίων 4937MW αφορούν σε λιγνιτικές μονάδες, 2817MW σε λιθανθρακικές, 4290 MW είναι πυρηνικά, 2829MW υδροηλεκτρικά και ΑΠΕ και 845MW μονάδες φυσικού αερίου.

Τέλος το 2016 η εταιρεία είχε κέρδη EBITDA 2,1 δις ευρώ και καθαρά κέρδη 552 εκατ. ευρώ.  

https://energypress.gr/news/hristos-stefanoy

Δεν υπάρχουν σχόλια: