DEH

DEH

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Ανοικτή σύγκρουση Παναγιωτάκη – κυβέρνησης. ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Διαστάσεις ανοικτής σύγκρουσης με την κυβέρνηση παίρνει η διαφοροποίηση του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ. Η συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή 7 Μαΐου στην «Κ» ο Μανόλης Παναγιωτάκης και οι αποστάσεις που κράτησε από τη συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών για τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις, επέφερε το οριστικό ρήγμα στις σχέσεις του με τον εποπτεύοντα υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και προκάλεσε ταυτόχρονα νέα μέτωπα με την κυβέρνηση. Οι πρώτοι κλυδωνισμοί στις σχέσεις των δύο ανδρών εκφράστηκαν στις αρχές Απριλίου, όταν ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ακυρώσει τον διαγωνισμό για την παραχώρηση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης που αποτελεί συστατικό στοιχείο του «project Mελίτη», το οποίο η ΔΕΗ προωθεί σε συνεργασία με την κινεζική CMEC. Mε την ανακοίνωση αυτή, ο κ. Σταθάκης αποσταθεροποίησε πλήρως τη βάση της συμφωνίας ΔΕΗ-CMEC, στο πρότυπο της οποίας ο κ. Παναγιωτάκης στηρίζει το δικό του σχέδιο για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ. Το σχέδιο αυτό που άρχισε να προωθεί τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και της λιανικής, χωρίς να έχει γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς, όπως αποκάλυψε ο ίδιος με συνέντευξή του στην «Κ», περιλαμβάνει δύο ακόμη νέες λιγνιτικές μονάδες, πέραν αυτών της Πτολεμαΐδας V που βρίσκεται υπό κατασκευή και της Μελίτης ΙΙ. Η δημοσιοποίηση του σχεδίου σε συνδυασμό με τη δήλωση του κ. Παναγιωτάκη «δεν κάναμε εμείς τις διαπραγματεύσεις», προκάλεσε τη μήνιν του κ. Σταθάκη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες διεμήνυσε στη Χαλκοκονδύλη ότι οι σχέσεις τους μπαίνουν πλέον σε μια νέα περίοδο. Μία εβδομάδα αργότερα, ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής μιλώντας για το σχέδιο πώλησης του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, φρόντισε να επισημάνει ότι «η ΔΕΗ συμμετείχε ήδη στις διαπραγματεύσεις και η συζήτηση θα είναι τριμερής, δηλαδή θα μετέχουν η ελληνική κυβέρνηση, η ΔΕΗ και η Κομισιόν και το οποιοδήποτε σχέδιο θα έχει την απαραίτητη κοινή συνισταμένη και των τριών φορέων».
Σε αυτό το κλίμα ο κ. Παναγιωτάκης αναχώρησε για την Κίνα συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπου είχε σειρά επαφών με κινεζικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η CMEC, για από κοινού επενδύσεις με τη ΔΕΗ στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Ομως, η CMEC δεν ήταν στη «λίστα» των υποψηφίων επενδυτών στην Κίνα που είχε πάρει μαζί του ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας εκ μέρους της κυβέρνησης. Και ενώ η ΔΕΗ την περασμένη Κυριακή ανακοίνωσε τη συνάντηση του κ. Παναγιωτάκη με τον πρόεδρο της CMEC Zhang Chun «με κύριο αντικείμενο το project Mελίτη για το οποίο απομένουν να διευκρινιστούν κάποια τελευταία ζητήματα», τέσσερις ημέρες αργότερα ο κ. Πιτσιόρλας προχώρησε σε πλήρη αμφισβήτηση της συνεργασίας, βάζοντας «φρένο» στον συνολικό σχεδιασμό συμπράξεων ΔΕΗ - ιδιωτών του κ. Παναγιωτάκη. Επιστρέφοντας από την Κίνα, ο κ. Πιτσιόρλας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τα αποτελέσματα του ταξιδιού στο Πεκίνο, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση Παναγιωτάκη περί συμπράξεων ΔΕΗ - ιδιωτών, με αιχμή αυτή με την κινεζική CMEC, απάντησε: «Η αναβάθμιση και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων δεν μπορεί να γίνει με απευθείας διαδικασίες. Η σωστή διαδικασία είναι ο ανοικτός διεθνής διαγωνισμός».

Μία ημέρα μετά (χθες) ο κ. Παναγιωτάκης εμφανίστηκε να εξακολουθεί να στηρίζει το project Mελίτη και σε απάντηση των όσων υποστήριξε ο κ. Πιτσιόρλας περί ανοικτών διαγωνισμών να δηλώνει ότι «πρόκειται για εταιρική συνεργασία η οποία δεν εμπίπτει στους νόμους και τις οδηγίες που αφορούν σε συμβάσεις έργων και προμηθειών για τις οποίες πράγματι απαιτείται διαγωνιστική διαδικασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: