DEH

DEH

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Με 615 εκατ. ευρώ γεμίζει τον Ιούνιο τα ταμεία της η ΔΕΗ από την πώληση του ΑΔΜΗΕ

Με 615 εκατ. ευρώ γεμίζει τον Ιούνιο τα ταμεία της η ΔΕΗ από την πώληση του ΑΔΜΗΕ
Το προσεχές διάστημα η αίτηση για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών της εταιρίας συμμετοχών του διαχειριστή δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας    
Ανάσα ρευστότητας ελπίζει ότι θα πάρει η ΔΕΗ έως τα μέσα Ιουνίου οπότε και αναμένεται ότι θα καταβληθούν από το Ελληνικό Δημόσιο και την State Grid τα ποσά που έχουν συμφωνηθεί για την πώληση του 25% και του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα.
Χθες (23.5.2017) η γενική συνέλευση της ΔΕΗ ενέκρινε την πώληση - μεταβίβαση του 25% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ στην εταιρία ιδιοκτησίας του δημοσίου ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, έναντι 295,6 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ήδη υπογραφεί μεταξύ της ΔΕΗ και της κινεζικής State Grid η συμφωνία εξαγοράς του 24% του ΑΔΜΗΕ έναντι 320 εκατ. ευρώ.
Τα δυο αυτά ποσά, συνολικού ύψους 615 εκατ. ευρώ, αναμένεται να εισπραχθούν από τη ΔΕΗ εντός του Ιουνίου δίνοντας σημαντική ανάσα ρευστότητας, αλλά και το περιθώριο για να προγραμματίσει τις αποπληρωμές ομολόγων παλαιότερου δανεισμού που λήγουν το τέταρτο τρίμηνο του έτους και υπολογίζονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Για το 2018 οι λήξεις δανείων της ΔΕΗ υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο 50 εκατ. ευρώ αναμένεται να αναχρηματοδοτηθούν.
Το 2019 η επιχείρηση θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,2 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύει κοινοπρακτικό δάνειο από τις συστημικές τράπεζες.

Ολοταχώς για το Χρηματιστήριο ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών

Εξάλλου πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ σύντομα θα υποβληθεί το αίτημα εισαγωγής της εταιρίας ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο Χρηματιστήριο οπότε και θα γίνει η διαδικασία διανομής στους σημερινούς μετόχους της ΔΕΗ μετοχών του ΑΔΜΗΕ.
Εκτιμάται ότι η μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα βγει στο ταμπλό περί τα μέσα Ιουνίου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ θα σημάνει για τη ΔΕΗ μείωση των ιδίων κεφαλαίων της κατά 491 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ και εντός του ΑΔΜΗΕ δρομολογούνται αλλαγές προκειμένου η State Grid να συμμετάσχει ενεργά στη διοίκηση της εταιρίας.
 Όπως φαίνεται θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου και η κινεζική εταιρία θα έχει γνώμη ως προς την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου ενώ έχει ζητήσει να τοποθετήσει στέλεχος της δικής της επιλογής για τις θέσεις του οικονομικού διευθυντή και του διευθυντή προμηθειών.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: