DEH

DEH

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Τα υδροηλεκτρικά δεν είναι εύκολη υπόθεση


Πένη Χαλάτση

Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, τα οποία οι δανειστές ζητούν να πουληθούν όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι τόσο απλό θέμα όσον αφορά την εκμετάλλευση τους. Έχουν μεγάλο κεφαλαιακό κόστος, υπάρχουν προβλήματα στις απαλλοτριώσεις, μεγάλες διακυμάνσεις διαθεσιμότητας και περιορίζουν και την εξυπηρέτηση και άλλων χρήσεων. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Ανδριώτης μιλώντας το πρωί της Τετάρτης σε ημερίδα με θέμα «Ενέργεια: Επενδύσεις, απασχόληση και εξαγωγές».
Αναφερόμενος στην μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ τόνισε ότι στην παραγωγή «είμαστε κοντά στο 50%» αλλά το θέμα του μεριδίου στη λιανική υπάρχουν οι φυσικοί νόμοι, οι οποίοι δεν ξεπερνιούνται εύκολα για να επιτευχθεί ο στόχος μέχρι το 2020.  
Ο κ. Ανδριώτης αναφέρθηκε και στις υπό απόσυρση μονάδες για το 2010-2016 σημειώνοντας ότι αυτές αφορούν σε οχτώ λιγνιτικές, τρεις φυσικού αερίου κ.α. συνολικής ισχύος 2.180 MW και το διάστημα 2017-2025 αποσύρονται μονάδες συνολικής ισχύος 2.112 MW.
Ακόμα αναφέρθηκε στα προβλήματα επένδυσης στους λιγνίτες και της αξιοποίησης των εγχωρίων ενεργειακών πόρων, επισημαίνονται το θέμα της απόδοσης των επενδύσεων, του κόστους δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και του υψηλού κόστους των απαιτούμενων κεφαλαίων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: